UA / RU
Підтримати ZN.ua

У США облили фарбою пам'ятник Христофору Колумбу і назвали День Колумба "святом геноциду"

Кілька сотень років не послабили негативне ставлення корінного населення до колонізаторів

Під час свята на честь відомого мореплавця Христофора Колумба, відомого як День Колумба, у американських містах Сан-Франциско і Провіденс невідомі облили червоною фарбою пам'ятники мандрівникові.

На пам'ятнику в Сан-Франциско написали: "Знищіть всі пам'ятники геноциду і убийте всіх колонізаторів", а до монумента в Провіденсі прикували табличку зі словами: "Припинити святкування геноциду" і написали за допомогою балончика слово "геноцид".

Це не перший випадок вандалізму по відношенню до пам'ятника Христофору Колумбу. Пам'ятник Колумбу в місті стоїть з 1893 року і є пам'яткою. У 2017 році його також облили фарбою. Нащадки корінних жителів зазначили, що розуміють наміри і почуття тих, хто це зробив, але не схвалюють проявів вандалізму.

Раніше ініціативні групи пропонували День Колумба перейменувати в День корінних народів. До речі, Сан-Франциско - одне з декількох міст Америки, які відзначають саме День корінних народів.

Нагадаємо, 2 червня в Харкові під час пікету з'їзду партії "Довіряй дєлам" у Палаці Спорту активісти знесли пам'ятник Жукову на проспекті Петра Григоренка. За цим фактом поліція відкрила дві кримінальні справи.

Наступного дня прес-секретар президента Юлія Мендель заявила, що закон про декомунізацію містить певну правову колізію. Вона також повідомила, що Володимир Зеленський закликає владу Харкова цю колізію "з'ясувати" шляхом "чітких обговорень з громадськістю".

Однак в Українському інституті національної пам'яті вказали на відсутність таких колізій. Закон відносить до символів комуністичного режиму осіб, які обіймали керівні посади, а Жуков був першим заступником народного комісара оборони і міністром оборони СРСР у 1942-1944 і 1955-1957 роках, нагадали в УІНП.

Бажання втручатися в справи сусідніх суверенних держав традиційно продемонструвала і Росія. Президент РФ Володимир Путін, коментуючи знесення погруддя Жукову в Харкові, традиційно згадав про нібито "героїзацію нацизму" у Східній Європі. Але не вказав назв країн. А речниця МЗС Росії Марія Захарова заявила, що пам'ятник катові українців "уособлює боротьбу всіх народів СРСР проти фашистської Німеччини".