UA / RU
Підтримати ZN.ua

У Швеції проаналізують зразки з місця можливої хіматаки у Сирії

Для аналізу зразків можливого застосування хімічної зброї в Сирії у фахівців піде до двох тижнів.

Зразки, зібрані інспекторами ООН у районі можливого застосування хімічної зброї у Сирії, буде проаналізовано в одній з лабораторій науково-дослідного інституту збройних сил Швеції.

Лабораторія, розташована на півночі країни в місті Умео, є єдиною в країні, акредитованою для здійснення такого аналізу. На цю роботу у фахівців може піти до двох тижнів.

Як повідомляє місцева редакція шведського держтелебачення SVT в Умео "Вестерботтенснютт", Оці Селлстром у понеділок прибув до Швеції і підтвердив, що лабораторія в Умео буде аналізувати сирійські проби.

У бесіді зі шведським інформаційним агентством ТТ з приводу якості зразків він зауважив, що помилково говорити, що минуло багато часу між ймовірною атакою і збором зразків. "Навпаки, рідко коли вдається збір проб після закінчення такого короткого часу", - пояснив голова інспекторів ООН.

Увечері 2 вересня уряд Франції оприлюднив звіт спецслужб, в якому стверджується, що тільки сирійський уряд мав можливість використовувати хімічну зброю у такому обсязі. У повідомленні вказується на масовий і скоординований характер застосування хімічної зброї проти мирного населення. Відзначається також, що в сирійській опозиції не було ні знань, ні досвіду для здійснення подібної акції. Окрім того, в опозиціонерів не було можливості зберігати хімічну зброю.

Нагадаємо, за інформацією Вашингтона, під час громадянської війни у Сирії було використано зарин. Такий висновок зроблено на підставі результатів незалежних досліджень проб крові і волосся, взятих після обстрілу в околицях Дамаска 21 серпня, заявив держсекретар США Джон Керрі. Він підкреслив, що названі результати досліджень не пов'язані з роботою комісії ООН, що розслідувала можливе застосування в Сирії хімічної зброї. !zn

Читайте також:

Німецька і французька розвідки підтвердили хіматаку силами Башара Асада

Меркель заявила, що Німеччина не братиме участь в операції у Сирії

Ліга арабських держав закликала ООН втрутитися у сирійський конфлікт

Асад: Сирія в змозі протистояти будь-якій зовнішній агресії