UA / RU
Підтримати ZN.ua

У Східній Гуті почалося денне гуманітарне перемир'я

За місцевим часом припинення вогню триватиме з 9:00 до 14:00.

У контрольованій повстанцями Східній Гуті сьогодні, 27 лютого, почалося денне гуманітарне перемир'я, передає DW з посиланням на спостерігачів Сирійського центру моніторингу за дотриманням прав людини.

"Зараз у всіх районах Східної Гути настала тиша", - зазначає голова центру Рамі Абдель Рахман.

Як повідомили в Міноборони РФ, за місцевим часом припинення вогню триватиме з 9:00 до 14:00. У цей час діятиме гуманітарний коридор, по якому мирні громадяни зможуть покинути регіон. Таке гуманітарне перемир'я повинно стати щоденними.

Раніше канцлер Німеччини Ангела Меркель і президент Франції Еммануель Макрон закликали президента Росії Володимира Путіна вплинути на режим сирійського диктатора Башара Асада для стабілізації ситуації у Східній Гуті.

Своєю чергою Путін розпорядився проводити щоденні періоди припинення вогню у Східній Гуті. Російське рішення з'явилося після того, як щонайменше 29 людей були вбиті в східній частині Гути всупереч резолюції Ради безпеки ООН з вимогою припинити бої та оголосити перемир'я.

Нагадаємо, що 24 лютого Рада безпеки ООН ухвалила резолюцію з вимогою ввести 30-денне перемир'я у Сирії. У документі йдеться про те, що перемир'я має бути запроваджене негайно, але, у той самий час, резолюція не передбачає будь-яких заходів для підтримання режиму "тиші". Гуманітарна пауза дозволить доставити гуманітарну допомогу та евакуювати мирне населення, зокрема, зі Східної Гути.

Як повідомляли правозахисні організації, за тиждень бомбардувань Східної Гути урядовими військами Асада загинуло 505 мирних жителів, з них 123 - діти. Бої у районі Східної Гути точаться з 2011 року.