UA / RU
Підтримати ZN.ua

У Сербії пройдуть дострокові парламентські вибори

Фактично під виборами мається на увазі "референдум" про підтримку курсу нинішньої партії влади на інтеграцію до ЄС.

Прем'єр-міністр Сербії Олександр Вучич заявив про проведення в країні дострокових парламентських виборів, передає Радіо Свобода.

Вучич зазначив, що це - його рішення "для майбутнього Сербії, яка повинна сказати своє слово про приєднання до Євросоюзу".

За словами прем'єра, у разі перемоги на виборах його партія повинна використовувати новий чотирирічний термін для завершення необхідних для вступу в ЄС реформ.

Дата проведення виборів поки не названа. Сербські ЗМІ припускають, що мова може йти про 24 квітня.

Сербська Прогресивна партія, очолювана Вучичем, виграла парламентські вибори у 2014 році. Через рік після голосування ця політсила як і раніше зберігає високий рейтинг. Оглядачі пов'язують рішення Вучича з намаганням якомога довше утримати владу.

Чергові парламентські вибори повинні були відбутися в Сербії в 2018 році.

Нагадаємо, 3 грудня Федеріка Могеріні анонсувала переговори про вступ Сербії до ЄС.

Ганна Шелест у матеріалі для ZN.UA зазначає, що відносини з Косово є однією з головних проблем, які перешкоджають євроінтеграції Сербії.

"Статус Косово - багаторічне питання, яке стримує європейську інтеграцію країни. Сербський уряд наполягає на тому, що рішення про статус регіону, чию незалежність не визнає Белград, не повинно бути пов'язане з переговорами про членство в Євросоюзі", − пише автор. Детальніше про відносини Белграда з Пріштіною, а також про європейські перспективи Сербії читайте в статті Вибір Сербії: інтеграція або кооперація? в тижневику "Зеркало недели. Украина".