UA / RU
Підтримати ZN.ua

У Росії стурбувалися військовими навчаннями Японії та НАТО біля Курильських островів

МЗС РФ заявило Токіо «про адекватні контрзаходи щодо зміцнення обороноздатності»

Архівне фото, 2019 рік

Архівне фото, 2019 рік

Міністерство закордонних справ Росії заявило, що висловило японському послу в РФ рішучий протест у зв'язку з липневими військовими навчаннями на острові Хоккайдо – у безпосередній близькості до Курильських островів, які прем'єр-міністр Японії Фуміо Кішида пообіцяв повернути своїй країні.

«Японській стороні зазначено на категоричну неприпустимість провокаційної військової активності у далекосхідних рубежів нашої країни, що здійснюється, зокрема, у взаємодії з позарегіональними державами-членами НАТО. Розцінюємо подібну активність як потенційну загрозу безпеці Російської Федерації», – йдеться у повідомленні на сайті МЗС РФ.

Читайте також: Україна підписала безпекову угоду з Японією — Зеленський

Російське міністерство заявило Японії, що політика Кишиди «ставить Токіо на шлях небезпечної ескалації напруженості», а також попередило «про адекватні контрзаходи щодо зміцнення обороноздатності та захисту суверенітету Російської Федерації».

Спільні навчання Японії та членів НАТО (Німеччини та Іспанії) заплановані на Хоккайдо з 19 по 25 липня. Відстань від Хоккайдо до Кунашира, найближчого з Курильських островів, які контролюють Росія, – менше 30 кілометрів.

Читайте також: SCMP: Сі Цзіньпін сказав Путіну, що Пекін більше не наполягає на поверненні Курильських островів Японії

Нагадаємо, Курильські острови (або Північні території, як їх називають у Японії) є предметом суперечки між Токіо та Москвою. Вони були захоплені СРСР після закінчення Другої світової війни, через що обидві країни досі не уклали мирного договору. Колишній президент РФ Дмитро Медведєв у січні 2024 року заявив, що Росія планує розмістити «нове озброєння» на островах. «Нам наплювати на «почуття японців» стосовно так званих «північних територій», заявив Медведєв.

Раніше, у жовтні 2022 року, Верховна Рада прийняла ухвалу, якою визнала, що територія південних Курильських островів є частиною Японії і знаходиться під російською окупацією.