UA / RU
Підтримати ZN.ua

У РФ вирішили вислати журналіста BBC

Сара Рейнсфорд покине країну після закінчення візи.

Міністерство закордонних справ РФ відмовилося продовжити візу журналістці ВВС Сарі Рейнсфорд.

Кореспондент покине країну в кінці серпня, пише Bloomberg.

Представник МЗС країни-агресора уточнив, що журналістці доведеться виїхати з країни, коли 31 серпня біля неї закінчиться поточна віза.

Цю акцію в міністерстві назвали відповідною реакцією на дії Великої Британії, яка "дискримінує російські ЗМІ й відмовляється видавати візи російським журналістам".

Сара Рейнсфорд і її роботодавець поки не коментували заяву МЗС РФ.

Відомо, що Рейнсфорд почала працювати в РФ на початку двотисячних - вона була практично першим іноземним кореспондентом, який висвітлював захоплення заручників в школі №1 Беслана у вересні 2004 року. В її послужному списку робота в Стамбулі, Мадриді та Гавані.

У серпні 2021 року Рейнсфорд брала участь в "Великій розмові з президентом" в Мінську, де поставила питання Лукашенку про репресії опозиціонерів, санкції проти Білорусі та про те, чи не втратив він легітимність через переслідування протестуючих.

Читайте також: У Європарламенті пропонують посилити санкції проти російських чиновників

Ще 10 років тому Росія вислала журналіста видання The Guardian Люка Гардінга, а в 2014 році в'їзд в країну був заборонений американському журналісту Девіду Саттер. У 2015 році польського кореспондента газети Gazeta Wyborcza Вацлаву Радзивинович також не пустили в країну.

Раніше ФСБ РФ заявила про викриття агента українських спецслужб, який довгий час чинив "консультативну допомогу" СБУ з метою "завдати шкоди безпеці Росії". 3 червня громадянина України Олексія Семеняка вислали з Росії із забороною приїжджати в країну протягом 25 років.

За даними російських спецслужб, "розвідувально-підривна діяльність" Семеняки нібито "тривалий час координувалася співробітниками української контррозвідки". При цьому відповідну координацію здійснювали старший оперуповноважений Департаменту контррозвідувального захисту інтересів держави у сфері інформаційної безпеки (ДКІБ) СБУ старший лейтенант Тимур Габілович Гасимов і заступник начальника відділу підполковник Ігор Романович Черняк.