UA / RU
Підтримати ZN.ua

У Польщі прийняли резолюцію щодо захоплення літака Ryanair Білоруссю

Там ситуацію з затриманими називають "актом терору" та вимагають впровадити санкції проти апарату диктатора. 

Сейм Польщі одноголосно прийняв резолюцію, в якій засуджує дії Білорусі щодо літака Ryanair, на борту якого перебував опозиційний журналіст Роман Протасевич разом з дівчиною Софією Сапегою. Про це повідомляє PAP.

Таким чином Польща засудила "акт державного террору у вигляді примусової посадки літака Ryanair у Мінську 23 травня 2021 року, що створило загрозу авіаційній безпеці, та незаконне затримання Романа Пратасевича та Софії Сапеги білоруською владою". Сейм також вимагає "накласти санкції на представників апарату влади, юстиції та безпеки, безпосередньо причетних до репресій проти поляків у Білорусі". Документ представив заступник маршалка Малгожата Кідава-Блоньска.

Сейм Польщі вимагає від Білорусі негайного звільнення затриманих та гарантії свободи пересування для них. Там вважають, що Міжнародна організація цивільної авіації повинна розпочати розслідування цього інциденту. 

Крім цього польські депутати закликали парламенти країн Європейського союзу та Ради Європи "активно та спільно діяти на благо білоруського громадянського суспільства та процесу демократизації в Білорусі".

Також у резолюції міститься звернення до уряду з проханням пом'якшити правила надання політичного притулку та міжнародного захисту для білоруських політичних біженців.

Читайте також: Співзасновник NEXTA просить про посилення охорони

Нагадаємо, 23 травня в аеропорту Мінська був екстрено посаджений літак Ryanair рейсу Афіни-Вільнюс. Пізніше стало відомо про те, що на борту літака знаходиться опозиційний журналіст Роман Протасевич, його затримали. Інформацію про затримання Протасевича підтвердили в МВС Білорусі.

Про те, які наслідки матиме викрадення Протасевича для білоруської опозиції, Білорусі та України - читайте в статті Володимира Кравченка «Зона, заборонена для польотів».