UA / RU
Підтримати ZN.ua

У Польщі можуть побудувати атому електростанцію

Перший реактор можуть запустити до 2033 року.

Прем’єр Польщі Матеуш Моравецькі вважає, що розгляд технологій, пошук інвестиційних партнерів та обмін є ключовими питання, які пов’язані з планами щодо спорудження атомної електростанції (АЕС) в країні.

Напередодні у Білому домі президенти Анджей Дуда та Дональд Трамп анонсували співпрацю у польському секторі цивільної ядерної енергетики. Дуда наголосив, що найближчим часом сторони підпишуть договір, який дозволить втілити проєкт у життя.

Моравецькі додав, що Польща розглядає можливість установки малих або великих реакторів.

«Проєкти, що розробляються, дуже цікаві, (за технологіям – ред.) SMR або HTR, високотемпературні, малі модульні ядерні реактори, котрі, як ми сказали, дуже б нам знадобилися. Проблема, однак, полягає в тому, що ці технології ще досі не сертифіковані, не введені до комерційної експлуатації так само, як традиційні технології. Отже, тому ми маємо дуже ретельно проаналізувати як попередні технології, що використовувалися упродовж кількох останніх десятиліть, так звані великі реактори, так і новітні технологічні здобутки», - сказав він (цитата за «Польським радіо»).

Прем’єр Польщі розказав, що йдеться про пошук рішення, що дозволить ліпше керувати електроенергетичною системою, та щоб можна було компенсувати нестачу потужностей з відновлювальних джерел енергії. Він також підкреслив необхідність знайти відповідного інвестиційного партнера.

Повноважний представник уряду Польщі зі стратегічної інфраструктури Пйотр Наїмські сказав, що перший реактор мав би бути запущений у Польщі до 2033 року.

 

Як повідомлялося, "Енергоатом" вивів в простій два енергоблоки на Запорізькій та Рівненській АЕС. Вимушений простій енергоблоків він пов'язав з кризою в енергетиці і зниженням споживання, в першу чергу, промисловими підприємствами.

Нагадаємо, що нова в. о. міністра енергетики Ольга Буславець ініціює зупинку трьох блоків АЕС, потужністю 3000 МВт, і зменшення виробництва ще на 5 блоках. Зупинка двох атомних блоків запланована на 10 травня.

Про просування "зеленої" енергетики в Україні читайте у статті Сергія Следзя, редактора відділу мікроекономіки та бізнесу ZN.UA, кандидата економічних наук – "Негативогенератор".