UA / RU
Підтримати ZN.ua

У Польщі затримали підозрюваного в шпигунстві на користь Росії

Затриманий підтримував контакти з офіцерами російської розвідки під прикриттям

Агентство внутрішньої безпеки Польщі затримала особу, підозрювану у шпигунстві на користь Росії. Заарештований цікавився діяльністю польського Міністерства енергетики, повідомляє TVP1.

Підозрюваного звуть Марек В., він підтримував контакти з офіцерами російської розвідки, які "діяли під дипломатичним прикриттям" в посольстві Росії в Варшаві.

Агентство внутрішньої безпеки Польщі проводило розслідування з допомогою інших держав Євросоюзу. Затриманий чоловік узятий під варту на три місяці. В Агенції внутрішньої безпеки підтвердили інформацію про затримання розвідника.

"Марек В. передавав співробітникам російських спецслужб інформацію, яка стосується планових дій польського уряду проти будівництва газопроводу Nord Stream 2", - заявив офіційний представник міністра-координатора польських спецслужб Станіслав Жарин.

Після повідомлень про затримання шпигуна МЗС Польщі викликало російського посла у Варшаві.

Польща підтримує посилення санкцій проти Росії через отруєння екс-співробітника ГРУ Сергія Скрипаля та агресії РФ в Україні.

Польща готується вислати російських дипломатів і ввести санкції. Нові санкції проти Росії обговорюються в польському уряді з початку березня.

11 березня, проти будівництва "Північного потоку-2" зі спільною заявою виступили парламенти Литви, Латвії та Польщі. Пізніше до них приєдналася і Естонія.

Детальніше про ризики "Північного потоку-2" читайте в статті Олени Павленко "Третій непрохідний" у тижневику "Дзеркало тижня. Україна".