UA / RU
Підтримати ZN.ua

У Польщі відбувся багатотисячний марш опозиції, владу звинувачують в фальсифікації виборів

Ярослав Качиньський і його соратники обрушилися з жорсткою критикою на владу.

У суботу, 13 грудня, у Варшаві пройшов багатотисячний марш опозиції, повідомляє Європейська правда з посиланням на польську газету Wyborcza.

Польська партія "Право і справедливість" організовує марші в цей день вже кілька років. Зазвичай вони приурочені до подій 13 грудня 1981 року, коли в Польщі було введено військове положення.

Проте в цьому році демонстранти заявили, що влада сфальсифікувала місцеві вибори, які пройшли в листопаді. "Влада тероризує суди, і то з участі президента", - заявив лідер політсили Ярослав Качиньський.

Крім того, учасники акції вважають, що в країні порушуються права парламентської опозиції, а підконтрольні чиновникам ЗМІ є джерелом брехні та маніпуляцій.

Коли хода досягла канцелярії прем'єр-міністра, натовп почав скандувати "Злодії" і "Фальсифікатори". Один з організаторів провів паралель між діючим прем'єром Евою Копач і Єжи Урбаном, головним пропагандистом комуністичного режиму Войцеха Ярузельськогого. "Копач, правду не закопаєш!" - кричали протестувальники.

Організатори оцінили кількість учасників акції в сотні тисяч чоловік, проте Wyborcza пише про 30 тис.

Марш закінчився біля пам'ятника Юзефа Пілсудського. Після виступу Ярослава Качиньського учасники акції заспівали гімн Польщі і розійшлися.

Раніше ZN.UA писав про те, що останні вибори стали для Польші "політичним землетрусом". Вони відзначилися скандалом із провалом системи для підрахунку голосів, рекордною кількістю недійсних бюлетенів та несподівано високим результатом проросійської Польської селянської партії (ПСП). Детальніше про це читайте в статті Місцеві вибори в Польщі: крок назад у становленні територіального самоврядування.