UA / RU
Підтримати ZN.ua

У Польщі подано до суду перший позов за законом про нацпам'яті

Першим відповідачем щодо суперечливого і скандально відомого польському закону стане аргентинське видання.

Громадська організація "Польська ліга проти наклепу" у п'ятницю, 2 березня подала в суд на аргентинське видання Pagina 12, звинувативши його в порушенні закону про інститут нацпам'яті, повідомляє Radio Poland.

Наближена до польського уряду громадська організація "Польська ліга проти наклепу" звинуватила сайт газети Pagina 12 і її журналіста Федеріко Павловського в "діях, спрямованих на шкоду польської нації і гарної репутації польських солдат".

В організації заявили, що аргентинська газета використала фото 1950-х років, на якому зображений солдат польського антикомуністичного опору після Другої світової війни, у статті про різанину в Едвабном.

У 1941 році група польського населення в селі Едвабном вчинила погром і вбила не менше 300 євреїв під час німецької окупації.

Нагадаємо, у четвер, 1 березня, набув чинності закон про Інститут національної пам'яті, яким, зокрема, запроваджується кримінальна відповідальність за "заперечення злочинів українських націоналістів" і звинувачення поляків у причетності до злочинів Третього рейху.

У ніч на 1 лютого Сенат Польщі 57 голосами прийняв без поправок скандальний закон про Інститут національної пам'яті. 6 лютого президент Польщі Анджей Дуда підписав закон.

Однак після цього він оскаржив деякі положення цього закону в Конституційному суді.

Вчора, 1 березня, європарламентарії проголосували за резолюцію підтримки рішення Єврокомісії про санкції проти Польщі через порушення верховенства права. Проти резолюції виступили 147 депутатів, за її схвалення проголосували 422 особи, утрималися 48 парламентаріїв.