UA / RU
Підтримати ZN.ua

У планшеті бойовика ПВК «Вагнера» знайшли докази злочинів російських найманців у Лівії – BBC

Документи, виявлені на пристрої, свідчать про те, що найманців підтримують на високому державному рівні.

На заході Лівії бійці армії Уряду національної згоди виявили планшет Samsung. Пристрій, ймовірно, належала одному з російських найманців, які воювали на боці генерала Халіфа Хафтара. Планшет передали журналістам BBC, і ті з'ясували, що власником планшета був бойовик Приватної військової компанії «Вагнера», причетної до військових злочинів на території українського Донбасу, а також Сирії, Лівії та Центрально-Африканської Республіки. На пристрої виявили файли, які можуть бути доказом підтримки «вагнерівців» владою Росії на найвищому рівні.

У пам'яті планшета були десятки файлів, серед яких інструкції з установки протипіхотних мін та виготовлення саморобних вибухових пристроїв, фото з розвідувальних безпілотних літальних апаратів, а також кілька книг. Серед них «Моя боротьба» (Mein Kampf) Адольфа Гітлера, «Гра престолів» Джорджа Р. Мартіна і керівництво з виноробства.

Найбільший інтерес у журналістів викликали карти зон бойових дій у Лівії з позначками російською мовою. Більшість відміток сконцентровані навколо південної околиці Тріполі Айн-Зара, де «вагнерівциі» воювали проти військ визнаного ООН уряду Лівії з лютого по травень 2020 року.

Карти збіглися з фото вулиць Айн-Зари, зроблених з БПЛА.

На карті є позначки з позивними бойовиків ПВК «Вагнера». Їхні особи журналістам вдалося встановити, звірившись з базою Центру «Миротворець».

BBC

Зазначений на мапі позивний «Мітла» може належати 36-річному росіянину Федору Метьолкіну, який приєднався до ПВК п'ять або шість років тому і брав участь в боях проти української армії.

Двоє колишніх «вагнерівців» на умовах анонімності розповів BBC, що з осені 2019 до літа 2020 року в Лівії одночасно перебувало до 1 тисячі найманців ПВК.

Більшість з них укладають короткострокові контакти з компаніями-одноденками на охорону нафтових свердловин або інших об'єктів. Найманців перевіряють на фізичну підготовку і благонадійність, а потім відправляють до тренувального табору в Молькіно під Краснодаром, що розташовується поруч з військовою базою.

В останні півроку рекрутам висувають дві нових вимоги: обов'язкове щеплення від коронавірусу і хороший стан зубів. Тому деяким доводиться видаляти по три-чотири зуба, щоб успішно пройти медкомісію. Після поліграфа і короткого курсу бойової підготовки найманців відправляють у зону бойових дій.

Більшість пересічних «вагнерівців» - жителі російської провінції без особливих перспектив. У багатьох є судимості, через які вони не можуть піти в офіційні силові структури. Середня зарплата в їхніх рідних містах складає 20-30 тисяч рублів (270-400 доларів) на місяць. У ПВК їм пропонують у 10 разів більше.

На карті в планшеті відзначена село Еспіа, розташована за 45 км на південь від Тріполі. Два роки тому там викрали родину з п'яти люднй, трьох з них убили. Двоє чоловіків отримали поранення, але вижили, одному - ампутували ногу. Вцілілий розповів BBC, що 23 вересня 2019 збройні люди увірвалися в будинок його батька і відвезли всіх на ферму, де перебували інші заручники. Потім їх кілька годин возили в рефрижераторі, повернули в рідне село, де розстріляли. Лівієць упізнав одного з викрадачів - «вагнерівця» Володимира Анданова на прізвисько «Ваха». У той день він був помічений в Бін-Гаширі, де російські найманці обладнали табір для заручників. За даними «Миротворця», Анданов може бути причетний до розстрілів українських військовополонених у Донбасі, а зараз він перебуває в Північній Африці.

BBC відомі факти й інших позасудових розправ російських найманців над місцевими мешканцями, які опинилися в зоні ведення бойових дій. Колишні «вагнерівці» підтвердили виданню, що в ПВК немає правил, що регламентують відносини з цивільним населенням. Людину можуть вбити, якщо вона не представляє цінності як інформатор або раб. «Ніхто їх зайвий раз годувати не збирається», - розповів один з найманців.

На одній з карт в планшеті відзначені 35 замінованих районів, більшість з них - це житлові квартали Айн-Зари. Шість позначені як «МОН-50». Згідно з доповіддю Human Rights Watch, раніше ці протипіхотні міни радянського виробництва в Лівії не зустрічалися, їх, ймовірно, відносно недавно завезли російські найманці.

Крім планшета в розпорядженні авторів матеріалу виявився 10-сторінковий документ про постачання ПВК «Вагнера», датований 19 січня 2020 року. Він опинився в руках бійців урядових військ у ході боїв на півдні Тріполі.

У розділі «Техніка» розміщена замовлення на шість бронемашин, чотири танки, 12 вантажівок і 44 броньовані позашляховики. У розділі «Озброєння» - заявка на 270 автоматів Калашникова, оптичні прилади, радари, шоломи, бронежилети. Присутній розділ, присвячений медикаментам. Більшість пунктів у списку - сучасна техніка, що стоїть на озброєнні російської армії.

Також серед документів, з якими працювали журналісти, є заявка на поповнення техніки, пошкодженої під час боїв у Мозамбіку. У верхньому кутку документа, датованого листопадом 2019 року, під словом «стверджую» стоїть підпис Д. У. і цифра 9. Ці ж ініціали зустрічаються і на лівійських документах ПВК.

Автори матеріалу припускають, що Д. У. - це Дмитро Уткін, відставний командир загону спецназу ГУР Міноборони Росії і засновник ПВК, яку назвали на честь його позивного «Вагнер».

Дмитро Уткін
BBC

На мозамбікському документі в якості адресата вказано ТОВ «Євро Поліс». Численні журналістські розслідування пов'язують цю компанію з петербурзьким бізнесменом Євгеном Пригожиним. Він відомий як «кухар Путіна», котрий фінансує «фабрику тролів» в Ольгиному і ПВК «Вагнера».

У листопаді 2018 року Пригожин був присутній на зустрічі міністра оборони РФ Сергія Шойгу з ліванським генералом Халіфом Хафтаром, на стороні якого згодом воювали «вагнерівці».

BBC

При цьому рядовим найманцям ПВК заборонено навіть згадувати ім'я Пригожина. В іншому випадку їм загрожують серйозні проблеми, зокрема тілесні покарання.

Читайте також: «Чим загрожують Україні одкровення Зеленського щодо «вагнерівців»: усе гірше, ніж ми думали»

Про ПВК «Вагнера» стало відомо в 2014 році в зв'язку з участю російських найманців у бойових діях у Донецькій і Луганській областях. Світова спільнота звернуло увагу на «вагнерівців» у 2016 році, коли вони воювали на стороні режиму Башара Асада в Сирії, в тому числі, проти бойовиків «Ісламського держави».

ЗМІ повідомляли про угоду уряду Асада з ТОВ «Євро Поліс», згідно з якою російська компанія забезпечувала охорону нафтових родовищ у районі Пальміри в обмін на 25% доходів від видобутку нафти.

У березні 2021 року громадянин Сирії звернувся до російського Слідчого комітету з вимогою відкрити справу проти «вагнерівців», які катували і вбили його брата в 2017 року, знімаючи все це на відео.

Найманці ПВК «Варнера» відзначилися в ЦАР, три роки тому там були вбиті три російських журналіста, які знімали документальний фільм про «вагнерівців».

Також є інформація про присутність ПВК у Мозамбіку і Судані. Скрізь вони допомагають силам, що користуються прихильністю Кремля.