UA / RU
Підтримати ZN.ua

У Південній Кореї затримали судно з Гонконгу, яке поставляло нафту в КНДР

Раніше в Пекіні відкинули звинувачення Трампа в постачаннях нафти північнокорейцям.

Південнокорейська влада затримала і обшукала судно під прапором Гонконгу, яке в обхід санкцій РБ ООН перевозило в КНДР перероблену нафту, повідомило агентство Yonhap.

За інформацією південнокорейських митників, судно Lighthouse Winmore 19 жовтня доставило на судно КНДР 600 тонн переробленої нафти.Після цього гонконзьке судно зайшло в південнокорейський порт Йосу, де його 24 листопада затримали і обшукали працівники митної служби Південної Кореї.

Судно Lighthouse Winmore, зафрахтоване компанією з Тайваню, на початку жовтня вже заходило в порт Йосу, щоб завантажити японську перероблену нафту і транспортувати її на Тайвань. Однак замість цього гонконзьке судно доставило паливо на північнокорейський корабель "Sam Jong 2", а також на три судна під іншими прапорами. Трансфер нафти відбувся в міжнародних водах, зазначає агентство.

"Відомості про ці дії будуть передані в санкційний комітет РБ ООН. Це типовий випадок обходу Північною Кореєю санкцій Радбезу через незаконні схеми", - цитує агентство південнокорейську владу.

Слід зазначити, що продаж нафти Північній Кореї у відкритому морі заборонена прийнятою у вересні Радою Безпеки ООН резолюцією №2375.

Раніше американський президент Дональд Трамп на своїй сторінці в Твіттері звинуватив Китай у тому, що він підтримує поставки нафти в КНДР.

"Спіймані на гарячому: дуже розчарований тим, що Китай дозволяє нафті потрапляти в Північну Корею. Жодного дружнього врегулювання північнокорейської проблеми не буде, якщо це продовжиться!" - написав Трамп.

У свою чергу офіційний представник МЗС КНР Хуа Чуньїн відкинула звинувачення президента США в постачаннях нафти КНДР в обхід санкцій Ради Безпеки ООН.

"Ми жодною мірою не дозволимо китайським громадянам або компаніям займатися діяльністю, яка порушує вимоги резолюцій Ради Безпеки ООН. Будь-яке порушення, яке було доведено в процесі розслідування, буде суворо покарано у відповідності з законом", - підкреслила китайський дипломат.

Раніше до цього південнокорейські ЗМІ повідомляли з посиланням на фотографії американських супутників, що китайські кораблі продають нафту північнокорейським танкерам у відкритому морі. За даними видання, на зроблених з космосу знімках видно, як китайські танкери переливають нафту на північнокорейське судно.

22 грудня Рада Безпеки ООН одноголосно прийняла рішення посилити санкції проти КНДР, яка не припиняє ракетних і ядерних випробувань. З 1 січня в Північну Корею дозволено поставляти вже не 2 млн, а лише 500 тисяч барелів палива в рік. Радбез ООН також заморозив зарубіжні активи 16 громадян КНДР.