UA / RU
Підтримати ZN.ua

У Пентагоні прокоментували бажання Джонсона допомагати Україні кредитами

У Міноборони США наголосили, що зараз потрібна додаткова допомога Україні, яку блокує Майк Джонсон.

Спікер Палати представників Конгресу США Майк Джонсон виступив з ініціативою надати Україні допомогу у вигляді кредиту або ленд-лізу. У відповідь на це у Пентагоні заявили, що Україні як країні, що переживає війну, буде надто складно віддавати такі кредити.

«Послухайте, я знаю, що в Конгресі тривають переговори. Я не збираюсь їх випереджати. Зараз нам потрібна додаткова допомога (пакет допомоги на 60 млрд доларів – ред.). Я думаю, що такій країні, як Україна, яка переживає війну, очевидно, буде дуже важко виплачувати ці кредити», – зазначила заступниця речника Пентагону Сабріна Сінгх у відповідь на питання, чи вважає Міноборони життєздатним варіант Джонсона.

Водночас вона наголосила, що очевидно, це питання потрібно вирішувати не лише з Міністерством оборони, а й з Держдепартаментом США та Білим домом.

У Білому домі також вже відреагували на ініціативу Джонсона. Зокрема, радник адміністрації президента США з питань комунікацій у сфері нацбезпеки Джон Кірбі зазначив, що найкращим варіантом допомоги Україні залишається пакет на 60 млрд доларів. Тому Білий дім продовжить закликати Джонсона винести відповідний законопроєкт на голосування.

Читайте також: Бездіяльність Джонсона коштуватиме тисяч життів українців – Туск

Сенат США після тривалої затримки, все-таки схвалив законопроєкт про допомогу Україні, однак документ повинні підтримати обидві палати Конгресу, щоб президент США зміг підписати його як закон. Але противники надання допомоги Україні в межах Республіканської партії є потужною фракцією в Палаті представників, де республіканці мають вузьку більшість. 

Джонсон блокував ухвалення законопроєкту. Тому 12 березня демократи в Палаті представників Конгресу США офіційно розпочали обіцяну спробу примусити палату проголосувати за законопроєкт щодо надання пакета допомоги Україні.

Чи є надія на розблокування допомоги Україні та які ще існують варіанти підтримки від США? Перспективи подальшої допомоги не є радісними, але й не виглядають фатальними — вважає Олександр Хара і наводить аргументи в статті «Брудні ігрища навколо допомоги Україні. Що далі».