UA / RU
Підтримати ZN.ua

У парламенті Іспанії пройдуть дебати щодо висловлення недовіри прем'єр-міністру

Маріано Рахой може позбутися свого поста через корупційні оборудки партії, членом якої він є.

Іспанські парламентарії 31 травня проведуть дебати про висловлення недовіри прем'єр-міністру країни Маріано Рахою, повідомляє агентство Reuters.

Таку пропозицію внесла в парламент Соціалістична партія. Голосування про недовіру прем'єру відбудеться 1 червня.

Приводом для цього стали вироки по корупційних справах 29 особам, пов'язаним з "Народною партією", членом якої є Рахой.

У той же час прем'єр Іспанії заявив, що планує відбути свій чотирирічний термін на посаді глави уряду, адже звинувачення у цій справі не стосувалися ні одного з членів його кабінету.

Нагадаємо, 24 березня Верховний суд Іспанії розпочав провадження проти колишнього лідера Каталонії Карлеса Пучдемона і ще 12 політиків. Також суд видав ордер на арешт шістьох "сепаратистів", серед яких і екс-голова парламенту Каталонії.

Крім того, суд дозволив взяти під варту нового кандидата на посаду голови каталонського уряду Жорді Турулла, якому загрожує до 30 років позбавлення волі, і ще чотирьох каталонських політиків.

25 березня Пучдемон був затриманий в Німеччині, через територію якою він проїжджав, повертаючись з Фінляндії в Бельгію.

55-річний Карлес Пучдемон в жовтні 2017 проголосив незалежність Каталонії від Іспанії і потім втік до Бельгії, рятуючись від переслідування з боку іспанської юстиції.

Більш детально про каталонську кризу читайте в матеріалі експерта фонду "Майдан закордонних справ" Олексія Куропятника для ZN.UA, "Барселона підвищує ставки".