UA / RU
Підтримати ZN.ua

У ОЗХЗ розповіли подробиці отруєння Скрипаля і його доньки

Голова організації пообіцяв, що "Новачка" внесуть до списку хімічної зброї.

Для отруєння екс-шпигуна Сергія Скрипаля і його доньки Юлії на території Великої Британії було використано від 50 до 100 грамів отрути під назвою "Новачок". Про це в інтерв'ю New York Times сказав глава Організації із заборони хімічної зброї (ОЗХЗ) Ахмет Узюмджю. За його словами, така велика доза вказує на те, що отрута була точно розроблена саме для застосування в якості зброї, а не з науковою метою. Адже виробництво речовини для наукових потреб чи для виготовлення протиотрути обмежується 5-10 грамами.

Він також розповів, що речовину знайшли на дверній ручці помешкання Скрипалів, а також в парку, де їх виявили непритомними. Для атаки "Новачка" використовували в рідкій формі. Експерти вважають, що отрутою були заражені двері. Після контакту зі шкірою вона розійшлася по всьому тілу за кілька годин.

"Одна річ, яку важливо відзначити, нервовий агент, схоже, дуже стійкий. На нього не впливають погодні умови. Це пояснює, насправді, те, що ми змогли ідентифікувати його через значний час. Ми вважаємо, що він був високої чистоти", - зазначив Узюмджю.

За його словами, отруту буде включено в список хімічної зброї. Таким чином, цей список буде вперше розширений з 1993 року.

Раніше, В Британії заявили про те, що знають підозрюваних у замаху на вбивство Сергія Скрипаля. Британські правоохоронці впевнені, що група людей, яка брала участь у замаху, пов'язана з російською владою. За даними Скотланд-Ярду, підозрювані вже повернулися в Росію.

Нагадаємо, 5 березня в британському Солсбері з сильним отруєнням був госпіталізований російський шпигун-перебіжчик Сергій Скрипаль та його дочка. Через деякий час були госпіталізовані кілька співробітників екстрених служб, що працювали на місці події. За даними слідства, проти Скрипалів було використано нервово-паралітичну речовину "Новачок" російського виробництва.

Детальніше про ситуацію довкола отруєння Сергія Скрипаля та дипломатичний скандал із висилкою російських шпигунів під дипприкриттям читайте у матеріалах Олександра Хари "Токсична Росія" і "Дипломатичний екзорцизм" у тижневику "Дзеркало тижня. Україна".