UA / RU
Підтримати ZN.ua

У Новій Зеландії помер король маорі Тухеїтіа Потатау Те Фероферо VII - він правив 18 років

Прем'єр-міністр Нової Зеландії Крістофер Люксон високо оцінив відданість короля Тухеїтії своєму народу

Король народу маорі в Новій Зеландії Тухеітіа Потатау Те Фероферо VII помер на 70-му році життя після операції на серці.

Про це пише новозеландське видання RNZ.

Читайте також: Маорі могли відкрити Антарктиду на 1000 років раніше за європейців – вчені

Прем'єр-міністр Нової Зеландії Крістофер Люксон привернув увагу до відданості короля Тухеітії своєму народу. «Невпинні зусилля (Тухеітії) зі збереження цінностей і традицій Кінгітангі залишили незгладимий слід на нашій нації», - заявив політик.

Маорі, корінний полінезійський народ материкової частини Нової Зеландії, називають себе «народом землі (тангата венуа)».

Кіінгі Тухейтія став наступником своєї матері після її смерті 2006 року. Він був сьомим із роду Путатау Те Віроухеро, який очолив Кіінгітангу, засновану 1858 року.

Для короля у нього не звичайнісінька біографія. Він виріс у містечку Ваахі поблизу Хантлі. Почав навчання в місцевій школі, але у віці восьми років, як і його матір у дитинстві, його відправили до школи для пакеха в Гамільтоні, а потім він вступив до школи-інтернату при коледжі Сент-Стівенс. Останній рік він провів у коледжі Хантлі, а потім почав працювати на кількох роботах, зокрема на м'ясокомбінаті та на фермі. Пройшов вармію, де три роки прослужив в артилерії, а потім приєднався до будівельної бригади, що зводила електростанцію Хантлі.

Посада монарха маорі не є спадковою за правом, і нового лідера призначають вожді племен, пов'язаних із Кінгітангою, у день похорону попереднього монарха і перед похованням.

Кінгі Тухейтія був невибагливою людиною і завжди жив у будинку, який вони побудували з дружиною в Хантлі.

Протягом кількох років він страждав від раку та діабету. Коли лежав у лікарні, був дуже зворушений тим, яку велику моральну підтримку надавали йому його піддані.

Читайте також: Веснянки в Новій Зеландії втратили крила через корінне населення маорі

У світі король маорі відомий тим, що в березні 2024 року зажадав прирівняти права китів до людських і виступив за те, щоб з метою захисту виду визнати особистість у кожного з цих морських ссавців і навіть підписав декларацію, складену лідерами полінезійських громад. Документ назвали «Хе Вакапутанга Моана», що мовою маорі означає «декларація моря». Саме в ньому викладено офіційний заклик надати китам правосуб'єктність і комплексний план їхнього захисту.

У Кіїнгі Тухейтіа залишилася дружина, двоє синів і донька.