UA / RU
Підтримати ZN.ua

У НАТО випадково розкрили місця зберігання ядерної зброї в Європі

Парламентська асамблея НАТО у доповіді назвала місця зберігання ядерної зброї. Зокрема мова йде про позиції в Бельгії, Німеччині, Італії, Нідерландах і Туреччині.

Парламентська асамблея НАТО випадково опублікувала доповідь, в якій зазначені місця зберігання американської ядерної зброї в Європі. Незабаром документ був видалений. Про це повідомляє The Washington Post.

Копію документа опублікувала бельгійська газета De Morgen. Населені пункти, в яких розміщено близько 150 одиниць ядерної зброї, були вказані в доповіді "Нова ера ядерного стримування? Модернізація, контроль над озброєннями і ядерні сили союзників".

Джерело The Washington Post підкреслило, що це неофіційний документ НАТО. Зазвичай США та їхні європейські партнери не обговорюють розміщення ядерної зброї Вашингтона на континенті, додав співрозмовник видання.

У квітневому документі міститься коротка згадка про те, де розташовані місця зберігання ядерної зброї.

"Ці бомби зберігаються в шести американських і європейських базах – Кляйне Брогель в Бельгії, Бюхель в Німеччині, Авіано і Геді-Торре в Італії, Волкеле в Нідерландах і Інджирлік в Туреччині", – цитує доповідь бельгійська газета De Morgen.

Доповідь підготував член Комітету з оборони Парламентської асамблеї НАТО Джозеф Дей ще в квітні. У ній він аналізував політику Альянсу щодо ядерного стримування. Минулого тижня був оприлюднений остаточний варіант доповіді, в якому місця зберігання американської ядерної зброї не називаються.

Деякі європейські ЗМІ розцінили доповідь як підтвердження раніше секретної інформації, зазначає The Washington Post.