UA / RU
Підтримати ZN.ua

У МЗС Росії відреагували на "драконівські" санкції США

Дипломати країни-агресора продовжують відхрещуватися від причетності РФ до отруєння Скрипалів.

Міністерство закордонних справ Росії відреагувало на нові санкції США через застосування хімічної зброї при отруєнні Сергія та Юлії Скрипалів у Великій Британії, повідомляє прес-служба посольства РФ у Сполучених Штатах. Нові обмежувальні заходи російські дипломати назвали "драконівськими".

У російському МЗС традиційно відхрестилася від причетності до отруєння Скрипалів нервовопаралітичною речовиною "Новачок", назвавши обвинувачення "надуманим приводом" для введення антиросійських санкцій.

У традиційній маніпулятивній манері у МЗС РФ заявили про нібито "відсутність будь-яких фактів і доказів" причетності Росії до отруєння в британському Солсбері. "На наші уточнюючі питання американська сторона, пославшись на конфіденційність, відмовилася дати пояснення", - поскаржилися росдипломати.

І додали, що країна-агресор нібито виступає за "відкрите і транспарентне розслідування злочину в Солсбері та покарання винних".

Раніше Державний департамент США оголосив про введення з 22 серпня нових санкцій проти Росії у зв'язку з отруєнням Скрипалів у британському місті Солсбері. Вони забороняють експорт в Росію товарів, пов'язаних із національною безпекою - електронних пристроїв подвійного призначення та їх компонентів, зокрема й тих, що використовуються в авіаційній галузі, окрім техніки для цивільної авіації.

Також у Держдепі пригрозили ввести додаткові й набагато більш жорсткі санкції, якщо Росія протягом трьох місяців не надасть гарантій відмови від використання хімзброї і не погодиться на допуск міжнародних інспекторів.

Нагадаємо, 5 березня в британському Солсбері із сильним отруєнням був шпиталізований російський шпигун-перебіжчик Сергій Скрипаль і його донька. За деякий час були шпиталізовані кілька співробітників екстрених служб, які працювали на місці події.

За даними слідства, проти Скрипалів було використано нервовопаралітичну речовину "Новачок" російського виробництва. У Британії вважають, що саме Росія причетна до отруєння Скрипалів. Уряд країни ухвалив рішення вислати 23 російських дипломатів. Ще майже 30 країн підтримали Британію і на знак солідарності вислали російських дипломатів. Загалом на батьківщину повернулися понад 150 співробітників диппредставництв з різних куточків планети.

Наприкінці березня покращився стан Юлії Скрипаль, а 6 квітня стало відомо, що Сергій Скрипаль вийшов із критичного стану.

Детальніше про ситуацію навколо отруєння Сергія Скрипаля та дипломатичний скандал із висилкою російських шпигунів під дипприкриттям читайте в матеріалах Олександра Хари "Токсична Росія" і "Дипломатичний екзорцизм" в тижневику "Дзеркало тижня. Україна".