UA / RU
Підтримати ZN.ua

У Мексиці археологи виявили загублене в джунглях стародавнє місто індіанців майя

Експедиція на чолі з доцентом Академії наук і мистецтв Словенії Іваном Спрайцем знайшла 15 пірамід різної висоти, одна з яких досягає 23 метрів. Також були встановлені місця, де були розташовані площі міст, поля для ритуальної гри в м'яч, значних розмірів кам'яні стели.

Міжнародна команда археологів, що займається обстеженням диких важкодоступних районів Мексики, випадково виявила стародавнє місто індіанців майя. Колись величний культурний центр, в якому жили десятки тисяч людей, століттями переховувався в густих джунглях. За оцінкою вчених, нога людини не ступала в ньому вже тисячу років. Ну, або майже так: хтось був у місті зовсім недавно, але з якоїсь причини волів зберегти це в таємниці.

Древнє місто, що розташувалося на території близько 22 гектарів, знаходиться у південно-східному штаті Кампече, приблизно в 120 км на захід від міста Чутемаль. Масштабне дослідження даного регіону, в кінці 1980-х років заради порятунку лісу від вирубки, почалося в 1996 році. Відтоді в Кампече вдалося зробити близько 80 археологічних відкриттів, однак карта цього району, як і раніше покрита масою білих плям, пише La Cronica de Hoy.

Нове місто вчені виявили близько двох тижнів тому зовсім випадково, так як ніяких згадок про нього в історичних документах до сьогоднішнього дня знайдено не було. Спочатку вони довгий час проводили розвідку місцевості з повітря. А потім, помітивши на землі ознаки чогось рукотворного, вирушили в похід, розповідає El Economista.

Після закінчення кілометрів непрохідних джунглів їм раптом відкрилося дивовижне видовище: серед дерев височіли залишки кам'яної кладки будівель, будинків простих жителів і палаців еліти. Дослідники виявили безліч пам'яток, вівтарів, ритуальних стел і навіть майданчики для гри в м'яч. І, звичайно, піраміди - всього 15 штук - досягають 23-метрів у висоту. Деякі об'єкти збереглися настільки добре, що подекуди можна чітко розрізнити візерунки і написи, висічені на кам'яній поверхні, і навіть помітити сліди штукатурки і фарби.

Місто отримало назву Чактун (Chactun), що в перекладі з мови індіанців означає "великий камінь" або "червоний камінь", повідомляє El Universal. На думку археологів, його розквіт припав на 600-900 роки нашої ери. У ньому могли проживати близько 30-40 тисяч осіб, але всі вони разом покинули рідне місто в районі 1000 року. Чому - поки залишається лише гадати: можливо, їх змусила рятуватися втечею війна, місцевий соціум здолали якісь демографічні проблеми, і місто просто вимерло.

Пізніше, через століття, його, ймовірно, періодично відвідували якісь індіанські племена - вчені виявили деякі ознаки більш пізньої присутності людини. Однак це були люди, які явно належали до зовсім іншої і куди менш розвинутої цивілізації. Вони відчували велич цього місця, однак сенсу побаченого не розуміли. Наприклад, деякі предмети релігійного культу, знайдені в Чактуне, виявилися явно не на своїх місцях. "Вони не розуміли значення пам'яток, але відчували, що ті колись були чимось важливим для людей, і тому поклонялися їм", - розповів археолог Октавіо Еспарца.

Але також у Чактун люди приходили і зовсім нещодавно, всього якихось 20-30 років тому. Такий висновок дослідники зробили, помітивши подекуди на деревах зарубки і пристосування для збирання смоли. Однак хто б це не був, він чомусь нікому не розповів про те, що в гущавині джунглів ховається величне стародавнє місто майя. !zn

Читайте також:

У джунглях Камбоджі знайдено древнє місто

Найбільшу піраміду майя віком 2300 років будівельники зруйнували заради видобутку щебеню

"Кінець світу" продовжили до 23 грудня

Археологи за наводкою давньогрецького історика знайшли "Ворота пекла"