UA / RU
Підтримати ZN.ua

У людства є шанс зупинити кліматичну кризу, але часу залишається мало — The Guardian

Все більше країн починають думати про кліматичну небезпеку і напрямок руху змінюється.

Встановлені цілі щодо боротьби з проблемою зміни клімату все ще далекі від реалізації, тому варто прискорити зміни та зменшити глобальні викиди вдвічі протягом наступного десятиліття. Адже кліматична криза являє собою явну та актуальну небезпеку для людей та планети. Реальні наслідки зміни клімату стають усе більш помітними, пише The Guardian.

У Непалі деякі громади були змушені переселитися унаслідок танення льодовиків. В Ефіопії повінь, посуха та сарана знищили урожай. У всьому світі океани нагріваються, а шторми, повені та пожежі посилюються. Якщо не почати діяти зараз, світ може не встигнути стримати найгірші наслідки кліматичної кризи.

Планета нагрівається, і це відбувається швидко. Якщо така тенденція буде зберігатися і посилюватися, вплив підвищення глобальної температури буде без перебільшення катастрофічним.

Позитивним моментом є те, що все більше країн починають думати про небезпеку, і напрямок руху змінюється. Країни, відповідальні за 65% глобальних шкідливих викидів поставили перед собою цілі досягнути нульового рівня викидів вуглецю або стати кліматично нейтральними.

Світ рухається до низьковуглецевого майбутнього, а чиста енергія зараз є найдешевшим джерелом електроенергії. Однак темпи змін все ще недостатньо швидкі. У всьому світі необхідно скоротити викиди вдвічі лише протягом наступного десятиліття, якщо країни хочуть досягти цілей Паризької кліматичної угоди - це означає діяти вже сьогодні.

З усіх важливих проблем боротьба зі зміною клімату та зусилля для збереження біорізноманіття мають стати міжнародним пріоритетом.

Cop26 - кліматична конференція ООН, яка буде проводитися в Глазго в листопаді, відіграє ключову роль у зусиллях боротьби зі зміною клімату. Це має бути момент, коли світ дійсно оцінить кліматичну кризу і почне діяти для її вирішення. Загалом конференція має кілька цілей.

Перша: досягнення нульових викидів вуглецю у глобальному масштабі. Сьогоднішні темпи досягнення вуглецевої нейтральності занадто повільні, щоб реалізувати цілі Паризької кліматичної угоди щодо контролю підвищення температури, як стало ясно в недавньому звіті ООН. Тому кліматична конференція має бути використана, щоб закликати всі країни встановити цілі зменшення викидів на 2030 рік, які поставлять світ на шлях нульового рівня шкідливих викидів.

Також потрібна політика для втілення таких цілей у реальність. Важливо, щоб країни прийняли амбіційні зобов’язання. Потрібна «зелена екологічна політика», яка проходить через усі пакети економічного відновлення після пандемії COVID-19. Також країни повинні прийняти нові зобов’язання щодо поступового переходу до відновлюваних джерел енергії.

Світ уже знаходиться на межі переломного моменту, коли справа стосується енергії. Все більше країн розуміє, що чиста енергетика - це майбутнє, вугілля - це пережиток минулої епохи, тому зараз потрібен остаточний стимул, щоб перейти до відновлюваних джерел енергії.

Друга мета: адаптація, яка допоможе захистити людей та природне середовище від руйнівного впливу кліматичних змін, наслідки яких будуть зростати. Світ побачив величезну цінність інвестицій у підготовку до екстремальних погодних умов. Коли циклон "Амфан" вразив Індію та Бангладеш у 2020 році, системи раннього попередження врятували десятки тисяч життів.

Тому важливо, щоб у кожній країні був надійний план управління непередбачуваними моделями погоди, які є наслідком зміни клімату.

Наступна мета: фінанси. Для подолання кліматичної кризи важливою є фінансова складова. Розвинені країни пообіцяли збирати 100 мільярдів доларів на рік для кліматичних дій. Для прикладу, Британія планує провести засідання міністрів з питань клімату та розвитку, щоб знайти шляхи вирішення таких складних питань, як доступ до фінансування та борг, які ускладнюють повну реалізацію Паризької угоди.

Боротьба зі зміною клімату - це спільна глобальна робота. Необхідно об’єднати громади, уряди та приватний бізнес, щоб пришвидшити глобальний рух до кліматичної нейтральності. Кліматична криза - це один із найбільших викликів, з якими зіштовхнувся світ. Але при цьому, людство має можливості вирішити цю проблему. Щоб пришвидшити перехід до «зеленого майбутнього», потрібно перетворити амбіції на дії та об’єднатися, резюмує видання.

Читайте також: Використання відновлюваної енергії має зрости у вісім разів для досягнення кліматичних цілей — The Guardian

Раніше вчені з Прінстонського університету заявили про те, що якщо глобальне потепління зупинити не вдасться, то тропічні регіони Землі стануть занадто спекотними для людей. І такі зміни відбудуться вже тоді, коли середньорічна температура підвищиться на 1,5 градуса Цельсія щодо нинішніх значень.