UA / RU
Підтримати ZN.ua

У Латинській Америці більше мільйона смертей від коронавірусу

Бразилія може зіштовхнутися з третьою хвилею в липні.

З тих пір, як коронавірус був вперше виявлений в Латинській Америці в Сан-Паулу в кінці лютого 2020 року, в країні зафіксовано понад 1001400 смертельних випадків - майже 30 відсотків від загального числа в світі - і понад 31,5 мільйона випадків.

Майже 90 відсотків цих смертей були зареєстровані в п'яти країнах: Бразилії, Мексиці, Колумбії, Аргентині і Перу.

Президент Альберто Фернандес сказав, що зараз пандемія переживає «найгірший момент».

За даними Панамериканської організації охорони здоров'я (ПАОЗ), Латинська Америка потерпає від відсутності доступу до вакцин і необхідних медикаментів і завершила імунізацію тільки трьох відсотків свого населення. У глобальному масштабі реальне число загиблих від пандемії було «як мінімум в два-три рази вище, ніж офіційно повідомлялося», - сказала репортерам Саміра Асма, заступник генерального директора Всесвітньої організації охорони здоров'я, яка відповідає за збір даних, передає France24.

У Бразилії уряд Жаіра Болсонару звинувачують у затримці з імпортом вакцин і активних інгредієнтів. У штаті Ріо тільки вісім відсотків населення отримали свою життєво важливу другу дозу.

У столиці Бразилії Бразиліа працює парламентська комісія з розслідування, щоб встановити, допустило уряд недбалість при врегулюванні кризи, особливо при закупівлі вакцин.

«Преса повідомила, що міністерство охорони здоров'я проігнорувало три спроби Pfizer зв'язатися з ними. Це правда?" - питає сенатор від Партії демократичного руху Бразилії Ренан Калхейрос, виступаючи в парламенті. Місцеві експерти попереджають, що, якщо швидкість вакцинації не буде збільшена, Бразилія може зіткнутися з третьою, навіть більш смертоносною, хвилею в липні.

Детальніше про пандемію в Латинської Америки читайте в статті Олександри Ковальової "Фатальна легковажність".

Читайте також: Іспанія відкривається для вакцинованих туристів з 7 червня

Відзначимо, в США на сьогодні вакциновано 60% населення від коронавірусу принаймні однією дозою. В середньому за тиждень медики вводять близько 1,8 мільйона доз в день. Середній семиденний темп введення доз знижується більше тижня і становить менше 2 мільйонів уколів в день протягом п'яти днів.