UA / RU
Підтримати ZN.ua

У Кремлі вибачилися за слова Путіна про власників Suddeutsche Zeitung

Пєсков визнав помилку Путіна. Німецькому виданню, яке опублікувало "Панамський архів", принесли вибачення.

Заява президента Володимира Путіна під час прямої лінії про зв'язок німецької газети Suddeutsche Zeitung з американським банком Goldman Sachs була помилкою, заявив його прес-секретар Дмитро Пєсков.

"Це, швидше, наша помилка, скоріше, моя помилка, тих, хто готував про це довідкові папери. Там дійсно була неперевірена інформація, зайвий раз не перевірили і надали її президенту в частині власників Suddeutsche Zeitung", - сказав він журналістам.

"Ми приносимо свої вибачення", - заявив Пєсков.

Нагадаємо, що 3 квітня німецьке видання Suddeutsche Zeitung і Міжнародний консорціум журналістських розслідувань (ICIJ) оприлюднили розслідування "Панамські документи" про численні офшорні компанії, що використовуються лідерами держав, політиками, відомими спортсменами. Розслідування базується на 11,5 млн документів, викрадених з серверів одного з провідних реєстраторів офшорів у світі – панамської юридичної фірми Mossack Fonseca.

У документах згадуються 72 нинішніх або колишніх глав держав, а також високопосадовці, бізнесмени та діячі культури. Згідно з документами "Панамського архіву", близькі Володимиру Путіну люди через банк "Росія" і панамські офшорні компанії "відмили" понад 2 млрд доларів. Фірма Ролдугіна, зареєстрована в офшорній зоні, отримувала безліч коштів від російських компаній під виглядом неустойок за зірвані угоди або великих кредитів, які прощалися за 1 долар.

Президент РФ Володимир Путін під час "прямої лінії" 14 квітня заявив, що інформація про офшори з "Панамського архіву" достовірна. Однак Путін зазначив, що автори розслідувань про офшори нікого не звинувачують, а "наводять тінь на тин".