UA / RU
Підтримати ZN.ua

У Конго загинув посол Італії

Посол Італії опинився серед трьох загиблих при нападі на конвой ООН в ДР Конго.  

Посол Італії в Демократичній Республіці Конго, його італійський охоронець і конголезький водій загинули в понеділок в результаті нападу на конвой ООН на сході країни, заявили міністерство закордонних справ Італії і місцева влада. Як повідомив Reuters представник національного парку Вірунга, колона зазнала нападу приблизно в 10:15 за місцевим часом недалеко від міста Каньямахоро, в декількох кілометрах на північ від столиці регіону Гоми.

Італійський уряд підтвердив смерть 43-річного посла Луки Аттанасіо; італійського військового поліцейського Вітторіо Яковаччі, 30 років; і їх конголезького водія, ім'я якого не розголошується. Аттанасіо представляв Італію в Кіншасі з 2017 року, спочатку в якості глави місії, а потім в якості посла з жовтня 2019 року.

Президент Італії Серджіо Маттарелла засудив «боягузливеий напад» і висловив «глибоке співчуття» сім'ям загиблих. «Італійська республіка сумує за загиблими слугами держави», - йдеться в заяві Маттарелли.

Голова МЗС України Дмитро Кулеба висловив родині загиблого посла співчуття.

"У цей сумний і трагічний день Україна засуджує тероризм у всіх формах і підтримує Італію", - написав дипломат у Twitter.

Безпека в східному районі Ківу Демократичної Республіки Конго в останні роки погіршується. У цьому регіоні знаходиться національний парк Вірунга, внесений до списку всесвітньої спадщини ЮНЕСКО, найстаріший в Африці, серед жителів якого всесвітньо відома популяція гірських горил.

Читайте також: Напад екстремістів у Конго: 14 загиблих, 8 поранених

У повідомленнях конголезьких ЗМІ з посиланням на місцеві джерела кажуть, що напад стався в тому ж районі, де в 2019 році озброєні люди викрали двох британських туристів, пояснив Клеман Боннера. «У цьому регіоні безумовно є історія насильницьких нападів за участю кількох збройних груп».

Більше 200 рейнджерів парку загинули в результаті нападів, що тривали більше десяти років.

Агентство ООН у справах біженців, УВКБ ООН, заявило минулого тижня, що в минулому році на півночі і півдні Ківу і в провінції Ітурі було вбито понад 2000 мирних жителів.

Раніше повідомлялося про те, що в Конго загинув українець.