UA / RU
Підтримати ZN.ua

У Китаї стверджують, що ненавмисно пошкодили газопровід Balticconnector

Причиною Пекін називає шторм.

У Китаї підтвердили, що їхнє судно NewNew Polar Bear зруйнувало у жовтні 2023 року газопровід у Балтійському морі Balticconnector. Проте у Пекіні стверджують, що інцидент трапився випадково, повідомляє South China Morning Post.

Зазначається, що Китай провів внутрішнє розслідування, результати якого повідомив європейським країнам. У ньому стверджується, що інцидент трапився через сильний шторм. 

Читайте також: Фінляндія розслідує імовірну причетність російського та китайського кораблів до пошкодження Balticconnector

Нагадаємо, 8 жовтня 2023 року на газопроводі Balticconnector сталася аварія.  Національне бюро розслідувань Фінляндії не виключило, що це було наслідком зовнішнього втручання та умисних дій, а головним підозрюваним називали китайське судно NewNew Polar Bear. Міністр європейських справ країни Андерс Адлеркройц висловлював думку, що диверсія навряд чи була випадковою і так само малоймовірно, що вона сталася без відома Пекіна. За його словами, капітан китайського корабля не міг не помітити, що майже 200 км тягнув за собою якір.

Раніше у Фінляндії повідомляли, що розслідування щодо пошкодження Balticconnector просунулося вперед. Про результати обіцяли оголосити після літа.