UA / RU
Підтримати ZN.ua

У Китаї скасовують COVID-карантин після масових протестів

Послаблення протиепідемічних заходів відбулось після серії демонстрацій минулого місяця, які стали найбільшим проявом громадського невдоволення за останні 10 років.

У Пекіні сьогодні скасували обов’язковість показу негативних тестів на COVID для входу в супермаркети та офіси, що стало суттєвим пом’якшенням обмежень по всій країні після історично масштабних протестів минулого місяця, пише Reuters.

Читайте також: Протести в Китаї: Сі Цзіньпін спіткнувся об політику «нульового COVID-19»

"Пекін знову готується до життя", – йдеться в заголовку в державній газеті China Daily, там додають, що люди "поступово приймають" повільне повернення до нормального життя.

Послаблення протиепідемічних заходів відбулось після серії демонстрацій минулого місяця, які стали найбільшим проявом громадського невдоволення в материковому Китаї з тих пір, як президент Сі Цзіньпін прийшов до влади в 2012 році.

Читайте також: Twitter відмовляється від політики боротьби з дезінформацією про COVID-19

«Це може бути першим кроком до відновлення цієї пандемії», — сказав Reuters 27-річний житель Пекіна Ху Дунсю, коли він брав проїзну картку, щоб увійти на залізничний вокзал у столиці, де також не потрібно проходити тести для їзди в метро.

Ця зміна сталася, коли високопосадовці пом’якшили свій тон щодо серйозності вірусу, наблизивши Китай до ситуації. як в інших країнах які вже більше року, як коли скасували жорсткі обмеження.

Читайте також: Мозок підлітків, які перехворіли на COVID-19, передчасно старіє – дослідження

Китай може оголосити про 10 нових загальнонаціональних заходів послаблення вже в середу, міста по всій країні скасовують локальні карантини.

Це спричинило оптимізм серед інвесторів щодо ширшого відновлення другої за величиною економіки світу, що може сприяти глобальному зростанню.

Але, незважаючи на запевнення влади, приміський трафік у великих містах, таких як Пекін і Чунцін, залишається на частці від попереднього рівня.

Деякі люди все ще побоюються заразитися вірусом, особливо люди похилого віку, багато з яких залишаються невакцинованими, водночас існує також занепокоєння щодо навантаження, яке ослаблення може спричинити на слабку систему охорони здоров’я Китаю.

Водночас у листопаді щоденна кількість інфікувань вірусом Covid у Китаї перевищила 10 тисяч вперше з квітня, при цьому кількість випадків у Пекіні досягла найвищого рівня за більш ніж рік.