UA / RU
Підтримати ZN.ua

У Китай не пустили експертів ВООЗ для розслідування походження коронавіруса

Експерти виїхали в Китай, але зіткнулися з бюрократичними труднощами.

Група експертів Всесвітньої організації охорони здоров'я, що вирушила в Ухань для розслідування походження коронавіруса SARS-CoV-2, не змогла потрапити на територію Китаю. Влада КНР не видали вченим необхідні дозвільні документи, повідомив голова ВООЗ Тедрос Адханом Гебрейсус.

Він уточнив, що протягом останньої доби члени міжнародної команди залишили свої рідні країни і попрямували до Китаю, але перетнути кордон їм не вдалося.

Двоє науковців дізналися, що їх не пустять до Китаю, вже в дорозі, решта - в останній момент перед вильотом.

При цьому керівництво КНР запевнило ВООЗ, що найближчим часом всі дозволи все-таки будуть оформлені.

Читайте також: Китай приховує інформацію про походження коронавірусу — AP

Спалах коронавірусного захворювання COVID-19 було зафіксовано в китайській провінції Ухань у грудні 2019 року. Всесвітня організація охорони здоров'я визнала епідемію пандемією в березні 2020 року.

Відзначимо, що влада Уханя приховувала важливу інформацію про епідемію, включаючи кількість інфікованих та померлих, а також дані про шляхи поширення коронавіруса.

Журналістів і блогерів, які висвітлювали події в охопленій епідемією Ухані, заарештували. Одну з них - Чжань Чжан - вже засудили до чотирьох років в'язниці.

Через рік після початку пандемії Пекін дозволив команді експертів ВООЗ відвідати Ухань для проведення епідеміологічного розслідування