UA / RU
Підтримати ZN.ua

У Киргизстані вже третій президент за один день

Садир Жапаров оголосив себе в.о президента перед своїми прихильниками

Спікер парламенту Киргизстану Канатбек Ісаєв, який сьогодні вдень почав виконувати обов'язки президента, подав у відставку, передає місцеве незалежне видання Kloop.

Ісаєв як спікер парламенту був виконуючим обов'язки президента країни після того, як Сооронбай Жеенбеков подав у відставку на тлі політичної кризи в Киргизстані.

Тепер виконання обов'язків глави держави перейшло до чинного прем'єр-міністра країни Садиров Жапарова, якого обрали головою уряду вчора в Жогорку Канеш - парламенті країни.

«Сооронбай Жеенбеков написав заяву про відставку. Спікер Канатбек Ісаєв відмовився від виконання обов'язків президента. Повноваження президента та прем'єр-міністра передані мені», - сказав Жапаров.  

Політична криза в Киргизстані почався на початку жовтня. Після оголошення попередніх підсумків виборів до парламенту Киргизстану кілька опозиційних партій заявили про невизнання результатів через масові порушення і фальсифікації під час виборчого процесу.

Увечері 5 жовтня на площі Ала-Тоо в Бішкеку зібрались близько п'яти тисяч незгодних із результатами виборів до парламенту. Акції протесту відбулися в містах Нарін і Талас.

Мітинги переросли в зіткнення із силовиками та штурм «Білого дому» - будівлі, в якій розташовуються Адміністрація президента і парламент Киргизстану. На сьогодні будівлю розгромлено і випалено пожежею, в результаті протестів постраждала 1 тисяча осіб (поранені є як серед силовиків, так і серед протестувальників), ще одна людина загинула.

6 жовтня ЦВК визнала недійсними підсумки виборів парламенту Киргизстану.