UA / RU
Підтримати ZN.ua

У Казахстані кажуть, що не будуть "сліпо слідувати санкціям" проти РФ

Там заявили про важливість підтримки власних виробників.

У Казахстані кажуть, що поставлять власні економічні інтереси на перше місце у питанні дотримування обмежень проти РФ. За словами віцепрем’єра Сєріка Жумангаріна, його країна "не буде сліпо слідувати санкціям" проти Росії, якщо обмеження торкнуться вітчизняних компаній, повідомляє Bloomberg.

"Ми не дозволимо заборонити торгівлю нашим власним виробникам", — сказав він в інтерв'ю.

Читайте також: Стрілянина у Києві: замах здійснили на опозиційного журналіста з Казахстану

Журналісти зазначають, що країна також поглиблює торгові зв’язки з Іраном та Китаєм. Заява віцепремʼєра є різкою зміною риторики, яка відображає маневрування Казахстану у пошуках доступу до глобальних ринків для експорту товарів. Проте виклики лише посилюються, оскільки економіки Росії та Ірану стають найбільш санкціонованими у світі, а Астана перебуває під пильною увагою Заходу через постачання Москві заборонених товарів.

Раніше Reuters повідомляв, що Росія попросила Казахстан бути готовим поставити їй 100 тисяч тонн бензину. Це сталося на тлі дефіциту, що загострився через атаки українських безпілотників по російських НПЗ і перебоїв з постачанням.

У чому полягає цінність Казахстану для Росії та що думають у Москві про геополітичні маневри Астани, читайте у статті  "Що в Путіна на думці, те в депутатів на язиці: чи вторгнеться Росія до ще однієї країни?" на ZN.UA.