UA / RU
Підтримати ZN.ua

У Катарі розпочався новий раунд переговорів про припинення вогню в Секторі Гази

Представники ХАМАС відмовилися від участі в цих переговорах.

Фото ілюстративне

Фото ілюстративне

Сьогодні, 15 серпня, в столиці Катару розпочався новий раунд переговорів про припинення вогню в Секторі Гази, повідомляє Reuters.

Читайте також: В Ізраїлі зростає підтримка ідеї атакувати "Хезболлу" — WSJ

Переговори, спрямовані на припинення бойових дій в палестинському анклаві та звільнення заручників, були організовані на тлі погроз з боку Ірану “покарати” Ізраїль після вбивства політичного лідера ХАМАС Ісмаїла Ганії в Тегерані 31 липня. Вашингтон сподівається, що угода про припинення вогню в Газі може знизити ризик повномасштабної регіональної війни.

ХАМАС відмовився брати участь у цьому раунді переговорів. Однак посередники планують консультації з представниками палестинського угруповання після зустрічі в Катарі.

До складу ізраїльської делегації входять глава розвідки Давид Барнеа, очільник служби внутрішньої безпеки Ронен Бар і керівник військового відомства з питань заручників Нітцан Алон.

Директор ЦРУ Білл Бернс і посол США на Близькому Сході Бретт Макгерк представлятимуть Вашингтон на переговорах, скликаних прем'єр-міністром Катару шейхом Мухаммедом бін Абдулрахманом Аль Тані. Також у Досі перебуває глава єгипетської розвідки Аббас Камель.

Джерело в ізраїльській переговорній групі повідомило Reuters, що прем'єр-міністр Ізраїлю Беньямін Нетаньягу дозволив значну свободу дій щодо кількох суттєвих розбіжностей.

Серед розбіжностей — присутність ізраїльських військ у Газі, послідовність звільнення заручників і обмеження доступу до північної частини анклаву.

У заяві, опублікованій пізно ввечері в середу, 14 серпня, спільно з деякими меншими угрупованнями, ХАМАС підтвердив вимоги для укладення угоди про припинення вогню.

Угруповання закликало “вивчити механізми реалізації того, що було узгоджено в рамковій угоді, представленій посередниками, яка забезпечить всеосяжне припинення вогню, повне виведення ізраїльських військ, зняття облоги, відкриття контрольно-пропускних пунктів і відновлення Гази, а також досягнення домовленості щодо звільнення заручників і ув'язнених”.

Читайте також: Ізраїль й "Хезболла" можуть уникнути війни — старший радник Байдена

Погрози з боку Тегерана відповісти на вбивство Ганії додали переговорам додаткової важливості. Три високопоставлені іранські чиновники заявили, що лише угода про припинення вогню в Газі може утримати Іран від прямої відплати Ізраїлю. Водночас, можлива ескалація з боку підтримуваного Іраном руху “Хезболла” також впливає на перспективи — Ізраїль ліквідував старшого військового командира цього угруповання Фуада Шукра.

Втім, попри звинувачення з боку Ірану, Ізраїль не підтверджував і не спростовував повідомлення про свою причетність до вбивства Ганії. США на тлі загрози ескалації відправили на Близький Схід військові кораблі й підводний човен для зміцнення ізраїльської оборони. Про те, “Чи загрожує світу війна Ізраїлю з Іраном?”, розмірковував Ігор Семиволос.