UA / RU
Підтримати ZN.ua

У Ємені вдалося звільнити п'ятьох співробітників ООН, викрадених у 2022 році — Reuters

Вони пройшли через важкий період 18-місячної ізоляції.

П'ятеро співробітників ООН, які були викрадені в Ємені бойовиками Аль-Каїди 18 місяців тому, звільнені. Про це повідомляє Reuters.

Генеральний секретар ООН Антоніу Гутерріш привітав звільнення і наголосив, що викрадення є невиправданим злочином, а також закликав притягнути винних до відповідальності.

Читайте також: Арабський валютний фонд надасть Ємену на урядові реформи $1 млрд

Співробітники ООН — четверо з Ємену і один з Бангладеш, були в "дуже доброму здоров'ї і гарному настрої, попри все, що їм довелося пережити", заявив журналістам глава представництва ООН в Ємені Девід Гресслі.

"Але вони пройшли через дуже важкий період 18-місячної ізоляції", - додав він.

Співробітники ООН були викрадені в південному регіоні Ємену Аб'ян 11 лютого 2022 року. Базована в Ємені Аль-Каїда на Аравійському півострові (АКАП) використала конфлікт між коаліцією на чолі з Саудівською Аравією та пов'язаними з Іраном хуситами для посилення свого впливу.

Гресслі попередив, що загроза з боку АКАП є зростає.

Читайте також: У столиці Ємену сталася тиснява, у якій загинули майже 80 людей

Ємен загруз у конфлікті відтоді, як наприкінці 2014 року угруповання хуситів витіснило уряд зі столиці Сани. Військова коаліція на чолі з Саудівською Аравією втрутилася у 2015 році з метою відновлення влади.

Мирні ініціативи набули більшого імпульсу після того, як Ер-Ріяд і Тегеран у березні домовилися про відновлення дипломатичних відносин, розірваних у 2016 році.