UA / RU
Підтримати ZN.ua

У Гонконгу заарештували 90 протестувальників, що виступали за перенесення виборів

Більшість учасників акцій протесту затримані за підозрою в незаконних зборах.

У неділю, 6 вересня, близько 90 осіб було заарештовано під час акцій протесту проти рішення уряду відкласти вибори в законодавчий орган Гонконгу, повідомляє Associated Press.

Відзначається, що вибори повинні були відбутися в неділю, але 31 липня виконавча директор Керрі Лам відклала їх на один рік через ситуацію з коронавірусом.

Однак, її критики стверджують, що в разі проведення виборів адміністрація Керрі Лам побоювалася, що якщо голосування пройде в термін, в законодавчі збори могли обрати представників опозиції.

Антиурядові протести проходять в Гонконзі майже кожні вихідні з червня 2019 року.

До 1997 року Гонконг був британською заморською територією. Відповідно до Декларації про передачу Гонконгу КНР Пекін зобов'язався не посягати на автономію регіону, його політичну і економічну систему. У гонконгському судочинстві використовується британське право.

Однак з середини 2010-х Пекін розгорнув наступ на автономію Гонконгу. У 2019 масові протести спровокував проект закону про екстрадицію підозрюваних в порушенні закону осіб в материковий Китай. Гонконгці визнали, що він може бути використаний для передачі в руки китайського правосуддя дисидентів і несправедливо переслідуваних людей.

У травні Всекитайські збори народних представників затвердив резолюцію, яка зобов'язує Постійний комітет ВЗНП розробити закон про національну безпеку Гонконгу. Цей закон фактично поставить хрест на автономії регіону.

Читайте також: Китай попередив Британію про наслідки рішення щодо Гонконгу - The Guardian

Британський прем'єр Борис Джонсон заявив, що Сполучене Королівство не кине народ Гонконгу і готово надавати жителям Гонконгу британське громадянство.

Президент США Дональд Трамп ввів санкції проти Китаю за дії щодо Гонконгу.

Детальніше про ситуацію в Гонконзі в статтях Наталії Бутирській "Боротьба несовместимостей " і " Китайський дракон обпікся на Гонконгу " в ZN.UA.