UA / RU
Підтримати ZN.ua

У Гаазі призначили слухання щодо Карабаху на вимогу Вірменії – що хочуть від Баку

Вірменія вимагає заборонити руйнувати пам’ятники, визнати документи людей та відновити надання комунальних послуг

Міжнародний суд ООН призначив на 12 жовтня слухання за позовом Вірменії проти Азербайджану щодо ситуації в Карабаху, звідки виїхали більше 100 тисяч етнічних вірмен після встановлення азербайджанського контролю над цією територією.  

«Міжнародний суд, головний судовий орган ООН, проведе публічні слухання у справі щодо застосування Міжнародної конвенції про ліквідацію всіх форм расової дискримінації (Вірменія проти Азербайджану) у четвер, 12 жовтня 2023 року, у Палаці миру в Гаазі», – йдеться у повідомленні, опублікованому на сайті суду.

Раніше Вірменія подала до суду в Гаазі позов проти Азербайджану, закликавши суд ухвалити тимчасові заходи щодо Баку.  

Читайте також: США і Росія провели таємні переговори напередолні кризи в Карабаху – POLITICO

Вірменія просить Суд вказати наступні тимчасові заходи та підтвердити зобов'язання Азербайджану відповідно до наказів, винесених Судом у цій справі раніше (7 грудня 2021 року та 22 лютого 2023 року). Зокрема, від Азербайджану вимагають:

Читайте також: Нагірний Карабах формально завершує боротьбу за незалежність: огляд

Нагадаємо, 2 жовтня Вірменія закликала Європейський Союз запровадити санкції проти Азербайджану за його військову операцію у Карабаху та заявила, що Баку може незабаром напасти на Вірменію, якщо Захід не вживе рішучих заходів. Також стало відомо, що переговори між президентом Азербайджану Ільхамом Алієвим та прем’єр-міністром Вірменії Ніколом Пашиняном 5 жовтня у Гранаді (Іспанія) були зірвані. В Азербайджані відмовилися зустрічатися через те, що на переговори не запросили представників Туреччини (Німеччина та Франція були проти).