UA / RU
Підтримати ZN.ua

У Deutsche Bank проходять обшуки через Panama papers

Банк співпрацює з владою Німеччини.

У шести офісах банку Deutsche Bank, у тому числі у штаб-квартирі у Франкфурті, прокуратура і поліція Німеччини проводять обшуки в рамках розслідування справи про відмивання грошей, пов'язаному з Panama papers, передає BBC.

Наголошується, що два співробітники банку допомагали клієнтам відмивати гроші, які були отриманні незаконним шляхом.

В обшуках беруть участь 170 поліцейських і працівників прокуратури - вони вилучають документи та електронні носії інформації.

В Deutsche Bank підтвердили проведення обшуків. "Це правда, що поліція в даний час проводить розслідування у різних офісах нашого банку в Німеччині. Це питання, що стосується Panama papers. Ми будемо в повній мірі співпрацювати з владою", - йдеться в повідомленні банку.

Es ist richtig, dass die Polizei aktuell an verschiedenen Standorten unserer Bank in Deutschland ermittelt. Es geht um einen Sachverhalt mit Bezug auf Panama Papers. Wir werden mit den Behörden vollumfassend kooperieren.

- Deutsche Bank (@DeutscheBankAG) November 29, 2018

Після новин про обшук акції банку подешевшали більш ніж на 3%.

Нагадаємо, 3 квітня 2016 року німецьке видання Süddeutsche Zeitung спільно з Центром по дослідженню корупції та організованої злочинності (OCCRP) та Міжнародним консорціумом журналістських розслідувань (ICIJ) опублікувало великий матеріал, в якому йшлося про численні офшорні компанії, що використовуються лідерами держав, політиками, знаменитостями і відомими спортсменами.

Зокрема, в матеріалах ICIJ, йдеться про те, що президент України Петро Порошенко для реструктуризації активів корпорації Roshen вже створив три офшорні компанії. Представники президента України пояснили, що офшор йому був потрібен для нібито передпродажної реструктуризації кондитерського бізнесу.

На початку травня того ж року "панамське досьє" поповнилося новою значною порцією інформації. Як писав у своїй статті для DT.UA заступник директора Інституту економіки та прогнозування НАН України Сергій Кораблін, найбільш гостро на його публікацію вже відреагували в багатих країнах: кримінальна справа в США, спецкомісія Європейського парламенту, плани боротьби з офшорами Міністерства фінансів Німеччини та великої п'ятірки ЄС. Детальніше читайте у матеріалі Сергія Корабліна "Офшорне виснаження" у тижневику "Дзеркало тижня. Україна".