UA / RU
Підтримати ZN.ua

У Держдепі вважають РФ відповідальною за зрив женевських переговорів щодо Сирії

Російська авіація продовжує завдавати авіаударів по сирійському місту Алеппо, яке контролює опозиція.

Росія не виконує рішення Ради безпеки ООН про припинення вогню у Сирії, яке саме підтримала. Атакуючи сирійське місто Алеппо, РФ ставить під загрозу зриву мирне врегулювання конфлікту в Сирії. Про це заявив представник Державного департаменту США Джон Кірбі на брифінгу в середу, 3 лютого, повідомляє прес-служба Держдепу.

"Резолюція Радбезу передбачає припинення бомбардувань та інших атак не з часом, а негайно. Не скоро, а зараз... Нанесення ударів по цивільних цілях негативно відбивається на мирних переговорах, які близькі до зриву", − підкреслив Кірбі.

Американський дипломат заявив, що мирні переговори не можуть продовжуватися у той час, як гинуть мирні жителі.

Кірбі нагадав, що Кремль декларує зацікавленість у мирному врегулюванні сирійського конфлікту та погоджується з необхідністю боротьби проти терористичного угрупування "Ісламська держава". У той же час, ВКС РФ продовжують бомбити населені пункти, які знаходяться під контролем опозиції.

"Ми вкотре закликаємо Росію зосередити свої сили з Сирії на боротьбі з ІД", − підкреслив представник Держдепу.

Spokesperson Kirby on Russian Airstrikes in Aleppo, Syria

U.S. Department of State Spokesman John Kirby comments on Russian airstrikes in Aleppo, #Syria, at the Daily Press Briefing, Department of State, February 3, 2016.

Опубліковано U.S. Department of State 3 лютого 2016 р.

Нагадаємо, в середу, 3 лютого, представники опозиційного режиму Башара Асада Вищого комітету з переговорів покинули Женеву через бомбардування Алеппо та його околиць російською авіацією. Наступний раунд переговорів призначений на 25 лютого, повідомив спецпосланець генсека ООН щодо Сирії Стеффан та Містура.

Нагадаємо, переговори в Женеві мали розпочатися 29 січня. Представники опозиції заявили про згоду брати в них участь, в день початку переговорів. Вони висунули умови для участі в переговорах: зняття блокади кількох міст, припинення бомбардування цивільних осіб і звільнення з в'язниць незаконно засуджених опозиціонерів.

Запрошення учасникам зустрічі були розіслані напередодні, проте, хто з представників сирійської опозиції братиме в ній участь, було невідомо до останнього моменту.

Раніше в Дамаску заявили про те, що Сирія готова до мирних переговорів з опозицією в Женеві. У МЗС країни висловили надію на те, що цей діалог допоможе сформувати уряд національної єдності.