UA / RU
Підтримати ZN.ua

У британському МЗС повідомили про затягування процесу Brexit на роки

Необхідно підписати нові двосторонні торговельні угоди з кожною з країн ЄС.

Процес виходу Великобританії з Євросоюзу може виявитися досить тривалим і затягнутися на період до шести років. Такий прогноз озвучив міністр закордонних справ Британії Філіп Хеммонд, передає The Guardian.

За його словами, на переговори безпосередньо з Брюсселем буде потрібно не менше двох років, також буде потрібно підписати нові двосторонні торговельні угоди з кожною з країн Євросоюзу окремо.

"Якщо договір між Великобританією і ЄС буде вважатися питанням змішаної компетенції, він повинен бути ратифікований національними парламентами 27 країн Євросоюзу. Я думаю, що я правий, кажучи, що мінімальний час, за який це може бути зроблено, це трохи менше чотирьох років, починаючи з моменту початку переговорів", - сказав Хеммонд, виступаючи в Палаті громад.

Нагадаємо, прихильники так званого Brexit перемогли у Великобританії за результатами референдуму про збереження членства країни в Євросоюзі. Так, за вихід їхньої ЄС проголосували51,9%(17 410 742 громадян), тоді як за збереження членства – 48,1%. (16 141 241 громадян).

Як писав Олексій Коваль у своїй статті у DT.UA, Brexit буквально розколов країну і британське суспільство, потряс світові ринки, однак катастрофою для Євросоюзу не став. Реакція політиків європейських країн і чиновників ЄС була навіть більш несподіваною, ніж результати референдуму. Вони одразу заявили, що поважають вибір британців і зажадали від Лондона без зволікання розпочати офіційний процес виходу з ЄС.

Про непрості відносини ЄС і Великобританії детальніше читайте в матеріалі "Несподіваний Brexit: Європа сама вказала Великобританії на двері".