UA / RU
Підтримати ZN.ua

У Британії почали ремонт Стоунхенджа

Роботи приберуть тріщини і замінять розчини попередніх ремонтів

У Британії стартували роботи з виправлення дефектів, що утворилися від часу на доісторичних мегалітах Стоунхенджу. Про це повідомляє УНН.

Перед ремонтом камені просканували лазером і таким чином виявили всі точки ерозії та місця, де багато років тому вже проводився ремонт.

«Чотири з половиною тисячі років через вітер і дощ з'явилися тріщини та дірки на поверхні каменя, і ця важлива робота захистить особливості, які роблять Стоунхендж таким виразним», — сказала Хізер Себір, старший куратор сайту англійської спадщини.

Роботи, при яких будуть побудовані риштування для забезпечення доступу до вершини каменів, зупинять збільшення наявних тріщин і замінять бетонний розчин, який використовувався для ремонту в 1950-х роках і 60-х роках вапняним розчином.

Читайте також: Археологи знайшли ймовірного «предка» Стоунхенджа

Раніше геологам з Університету Брайтона вдалося розкрити одну з таємниць Стоунхенджу — визначити регіон, в якому добували найбільші камені стародавнього пам'ятника. Як повідомляє The Independent, дослідникам вдалося визначити місце, де їх добували, з точністю до декількох кілометрів.