UA / RU
Підтримати ZN.ua

У Білорусі засудили українця до трьох років ув’язнення за участь у протестах у Мінську

Його звинувачують у порушенні громадського порядку.

У Білорусі суд засудив громадянина України до трьох років виправної колонії загального режиму за участь у подіях, які розгорнулися під час і після виборів президента Білорусі у 2020 році.

Його було засуджено за так звану «активну участь у групових діях, що грубо порушують громадський порядок», а також за псування майна у громадських місцях.

"Прокуратура Заводського району Мінська підтримала в суді державне обвинувачення у кримінальній справі стосовно 32-річного громадянина України Ф. ... З урахуванням наданих державним обвинувачем доказів суд Заводського району Мінська ухвалив обвинувальний вирок. На підставі ч.1 ст.342, ч.4 ст.16 і ст.341 Кримінального кодексу Республіки Білорусь Ф. призначено покарання у вигляді позбавлення волі на строк 3 роки з відбуванням у виправній колонії в умовах загального режиму", – зазначається на сайті Генеральної прокуратури Білорусі.

Повідомляється, що обвинувачений "у серпні-вересні 2020 року під час несанкціонованих масових заходів у центральній частині Мінська разом з іншими особами порушував громадський спокій і блокував рух транспорту, перешкоджав нормальній роботі підприємств і організацій".

"Крім того, для публічного вираження неправомірними способами своїх громадсько-політичних поглядів і протесту обвинувачений створив і адміністрував Telegram-чат, у якому планувалося і обговорювалося нанесення протестної символіки й написів на різні елементи міського середовища", – йдеться в повідомленні.

 Вирок суду  ще не набув законної сили,  тому може бути оскаржений і опротестований в апеляційному порядку.

Як повідомлялося раніше, міністр закордонних справ Дмитро Кулеба зазначив, що наша країна робить усе можливе, щоб українців, яких незаконно та безпідставно кинули в Білорусі за ґрати, звільнили.

За інформацією правозахисного центру «Вясна», у Білорусі станом на 29 вересня правозахисники визнали політичними в’язнями 702 людини.

Читайте також: У Білорусі ліквідували «передостанню» правозахисну організацію — місцевий Гельсінський комітет

У серпні минулого року в Білорусі спалахнули протести проти режиму Олександра Лукашенка, спровоковані фальсифікацією президентських виборів і міліцейським насильством проти громадян. За цей час тисячі людей були затримані і побиті силовиками, щонайменше п'ятеро протестувальників загинули. Десятки людей зникли безвісти.