UA / RU
Підтримати ZN.ua

У Білорусі під час недільних протестів затримали понад 240 осіб - правозахисники

Затримували навіть неповнолітніх.

За даними правозахисного центру "Вясна", під час акцій протестів у Білорусі, які відбулися 18 жовтня, затримали понад 240 осіб. На сайті "Вясна" опублікували список затриманих.

Згідно зі списком, найбільше учасників протесту затримали в Мінську. Крім того, затримання проводилися в Бресті, Вітебську, Гомелі, Дзержинську, Новогрудці, Новополоцьку, Світлогорську, Сморгоні, Фаніполі.

При цьому серед затриманих, є журналісти і правозахисники. Крім того, згідно зі списком, напередодні в Білорусі затримували і неповнолітніх. Останніх щоправда відпустили.

Читайте також: "Партизанський марш" в Білорусі: силовики перекрили вулиці, почалися затримання

У Білорусі вже два з половиною місяці відбуваються акції протестів проти режиму Олександра Лукашенка. Жителі Білорусі вийшли на вулиці через фальсифікацію президентських виборів. Акції також спровоковані і міліцейським насильством проти громадян.

За цей час тисячі людей були затримані і побиті силовиками, щонайменше п'ять протестуючих загинули. Десятки людей зникли безвісти. При цьому за підрахунками правозахисників, за 2,5 місяці протестів в Білорусі через СІЗО пройшли майже 15 тисяч осіб.

У свою чергу Рада Євросоюзу підтвердила попередньо узгоджені лідерами ЄС санкції проти Білорусі. У санкційні списки потрапили 40 осіб, яких в ЄС вважають причетними до фальсифікації виборів і насильства проти протестуючих.

Лукашенко в списку поки що немає, проте 12 жовтня Рада ЄС прийняла висновки, що стосуються подій в Білорусі, в яких підтверджується готовність ввести санкції проти офіційних осіб країни, включаючи диктатора Лукашенка.

Також санкції проти режиму Лукашенка ввели Велика Британія і Канада. Офіційний Київ "поставив на паузу" контакти з Мінськом. Верховна Рада визнала вибори в Білорусі сфальсифікованими і підтримала введення санкцій.