UA / RU
Підтримати ZN.ua

У Берліні пройшла церемонія прощання з Гельмутом Колем

Німеччина прощається з канцлером, якому вдалося об'єднати державу в 1989 році.

© swr.de
Панахида в соборі святої Ядвіги
Панахида в соборі святої Ядвіги
© Michael Kappeler / mittelbayerische.de
Президент ФРН Франк-Вальтер Штайнмайер з дружиною
© Michael Kappeler / mittelbayerische.de
Віце-президент Бундестагу Клаудія Рот і лідер фракції зелених Антон Хофрайтер
© Michael Kappeler / mittelbayerische.de
Екс-президент Німеччини Крістіан Вульф і екс-спікер Бундестагу Ріта Зюсмут

Діючі та колишні політики Німеччини прийшли сьогодні в берлінський собор святої Ядвіги попрощатися з Гельмутом Колем, який помер 16 червня, передає радіостанція Deutsche Welle.

Попрощатися з канцлером, при якому була об'єднана Німеччина, прибули президент ФРН Франк-Вальтер Штайнмайер, нинішній німецький канцлер Ангела Меркель, багато депутатів Бундестагу. Додаткову панахиду за Гельмутом Колем у Берліні вирішено було провести, оскільки багато німецьких політиків виявили бажання попрощатися з ним. 1 липня прощатися з Гельмутом Колем будуть у Європарламенті в Страсбурзі.

Потім труна з тілом покійного буде доставлена вертольотом зі Страсбурга до Німеччини, після чого її відвезуть у собор міста Шпайєр (земля Рейнланд-Пфальц), де відбудеться панахида і ритуал прощання з військовими почестями. Згідно з останньою волею Гельмута Коля, його тіло буде поховано на кладовищі в Шпайері.

16 червня помер Гельмут Коль. Німці фамільярно називали свого колишнього канцлера Великим Гельмутом, або Ведмедем. Детальніше читайте в статті "Відхід Великого Гельмута" в тижневику "Дзеркало тижня. Україна".