UA / RU
Підтримати ZN.ua

У Багдаді тривають смертоносні сутички на тлі боротьби за владу з боку шиїтів

Вогонь піднімався в небо над Зеленою зоною, де розташовані штаб-квартира уряду та іноземні посольства, це чи не найжорсткіші бої, які бачила столиця Іраку за останні роки.

Жорсткі зіткнення спалахнули в Багдаді в понеділок, як наслідок – загинуло майже 20 людей. Причиною до заворушень стала заява впливового шиїтського священнослужителя Моктада ас-Садра який сказав, що покине політику, що спонукало його прихильників штурмувати урядовий палац і битися з ворогуючими групами. Деякі зіткнення відбулися між бійцями Бригади миру Садра та членами іракських сил безпеки, яким доручено охороняти Зелену зону (район з урядовим кварталом – ред.), але ймовірно також були залучені ополченці, пов’язані з Іраном, пише Reuters.

Читайте також: Іранський опозиціонер: Уряд Ірану – шиїтська версія правління ІДІЛ в Сирії та Іраку

Поліція та медичні працівники повідомили, що щонайменше 17 людей загинули та десятки отримали поранення. Військові Іраку оголосили безстрокову загальнонаціональну комендантську годину та закликали протестувальників покинути Зелену зону.

Читайте також: Саудівська Аравія та Ірак суттєво наростили об’єми постачання нафти до Європи – Bloomberg

З настанням ночі пролунали кулеметні черги та вибухи, а трасуючий вогонь піднімався в небо над Зеленою зоною, де розташовані штаб-квартира уряду та іноземні посольства, у найжорсткіших боях, які бачила столиця Іраку за останні роки.

Це сталося після дня насильства, викликаного заявою Садра про те, що він відмовиться від будь-якої політичної діяльності – рішення, за його словами, було відповіддю на неспроможність інших шиїтських лідерів і партій реформувати корумповану та занепадаючу систему управління.

Пізніше Садр заявив, що оголосив голодування на знак протесту проти використання зброї всіма сторонами.

Читайте також: Ймовірну картину Пікассо знайшли під час наркорейду поблизу Багдаду

Політичне протистояння між Садром і шиїтськими мусульманськими суперниками, яких здебільшого підтримує Іран, призвело до чергового витка насильства в Іраку, оскільки країна намагається оговтатися від десятиліть війни, санкцій, громадянських конфліктів і дуже поширеної корупції.

Починаючи з 2003 року, іракські угруповання брали участь у конфесійному конфлікті, а останнім часом – у внутрішньоконфесійній, внутрішньоетнічній політичній конкуренції.

Перемога Садра на жовтневих виборах, його спроби сформувати уряд, вільний від підтримуваних Іраном угруповань, і його остаточний вихід з парламенту на користь вуличних протестів і захоплення урядових будівель для блокування політичної активності — усе це вплинуло на зростання напруженості, яка нарешті вилилася в нове насильство в понеділок.

Прихильники Садра, які тижнями займали будівлю парламенту, потім атакували штаб-квартиру уряду в Зеленій зоні, колись палаці диктатора Саддама Хусейна.

Читайте також: Повість Саддама Хусейна в стилі "Гри престолів" буде видана у Великобританії

Потім відбулися сутички між молодими людьми, вірними Садру, і прихильниками проіранських ополчень, які закидали один одного камінням біля Зеленої зони під час нічних збройних сутичок.