UA / RU
Підтримати ZN.ua

У Антарктиці стартував новий проєкт МАГАТЕ: що досліджуватимуть

МАГАТЕ стурбована питаннями екології та чистоти навколишнього середовища у місці проживання пінгвінів та антарктичного кріля.

В Антарктиді виявили забруднення мікропластиком. Частинки пластику діаметром менше п’яти міліметрів уже присутні в найвіддаленіших куточках планети, повідомляє сайт МАГАТЕ.

Читайте також: Окупанти знищили найціннішу ділянку Джарилгацького нацпарку – Мінекології

Цього тижня генеральний директор МАГАТЕ Рафаель Маріано Гроссі відвідав континент разом із президентом Аргентини Хав’єром Мілеєм. Вони запустили новий проєкт, щоб краще зрозуміти масштаби проблеми. В межах проєкта наукові експерти МАГАТЕ з лабораторій морського середовища в Монако залишаться в Антарктиді, щоб зібрати зразки для подальшого аналізу в рамках ініціативи МАГАТЕ NUTEC Plastics.

Читайте також: Українські вчені відкрили новий вид п’явок, предки яких мігрували з Антарктики в Арктику і назад

NUTEC Plastics (NUclear TEChnology for Controlling Plastic Pollution) базується на зусиллях МАГАТЕ, спрямованих на боротьбу із забрудненням пластиком шляхом переробки з використанням радіаційних технологій і моніторингу морського середовища методами ізотопного відстеження.

Раніше ми писали про те, що у літрі води, яка продається у пластикових пляшках, може міститися близько 250 тисяч частинок нанопластику, про що свідчить дослідження вчених із Колумбійського та Ратгерського університетів, яке вони проводили на бутильованій воді трьох марок.