UA / RU
Підтримати ZN.ua

Туск сподівається утримати Велику Британію у ЄС

Дональд Туск і Жан-Клод Юнкер проведуть зустріч з Девідом Камероном, щоб обговорити його вимоги реформування ЄС.

Голова Європейської ради Дональд Туск заявив, що після переговорів з лідерами ЄС у Брюсселі, які затягнулися до ночі, необхідно ще більше зусиль для укладення угоди щодо збереження у складі ЄС Великобританії.

"Зараз я можу сказати тільки те, що ми досягли певного прогресу, але ще багато що належить зробити", - сказав Туск. Він висловив упевненість, що угода таки буде укладено. Прем'єр-міністр Іспанії Маріано Рахой заявив, що налаштований оптимістично щодо шансів прийняття угоди протягом дня. Однак лідери Італії та Ірландії висловили менше оптимізму з цього приводу.

Дональд Туск і президент Європейської комісії Жан-Клод Юнкер проведуть сьогодні ряд двосторонніх зустрічей, насамперед із прем'єр-міністром Великобританії Девідом Камероном, щоб обговорити його вимоги реформування ЄС.

Після цього, за словами Туска, він зустрінеться з президентом Франції Франсуа Олландом, прем'єр-міністром Бельгії Шарлем Мішелем і прем'єр-міністр Чехії Богуславом Соботкою.

Олланд застереження щодо вимог Кемерона дати гарантії країнам, які не використовують валюту євро, в той час Мішель заперечив збереження Британії в союзі будь-якою ціною.

"Я хочу, щоб Великобританія залишилася в ЄС. Але я ще більше сподіваюся, що Європа може рухатися вперед і бути сильніше і жоден глава держави не в змозі це зупинити", - сказав Олланд після прибуття на саміт.

Чеський прем'єр разом з чотирма країнами Східної Європи заперечують проти пропозиції Кемерона скоротити соцвиплати мігрантам з країн ЄС, що працюють у Великобританії. Кемерон попередив, що не піде на угоду з країнами ЄС.

"Якщо ми зможемо отримати гарну угоду, я її підтримаю. Але я не буду погоджуватися на операцію, яка не відповідає тому, що нам потрібно", - сказав британський прем'єр.

Крім того, на саміті лідери домовилися провести спеціальну зустріч з турецьким керівництвом на початку березня за міграційного кризи, повідомив Туск. Прем'єр-міністр Туреччини Ахмет Давутоглу теж повинен був бути на саміті в Брюсселі, але скасував свою поїздку через теракт в Анкарі.

Читайте також: Вихід Великої Британії з ЄС підтримують 42% громадян – опитування

Туск у понеділок, 15 лютого, заявив про ризик розпаду ЄС. Варто підкреслити, що Кемерон хоче провести референдум про членство Великобританії в ЄС до кінця 2017 року. Деякі джерела вважають, що дана ініціатива спрямована на те, щоб змусити країни ЄС рахуватися з новим урядом Великобританії. Ця ініціатива також дає Кемерону можливість бути більш рішучим у переговорах з ЄС щодо повторного призначення Девіда Лідінгтона на пост міністра у справах Європи у Міністерстві закордонних справ та у справах Співдружності, який перебуває на цій посаді з 2010 року.

Ключовими питаннями для британського уряду у відносинах з Брюсселем є соціальні гарантії для внутрішньоєвропейських мігрантів, збереження фунта як національної валюти в Королівстві, дотримання принципів вільного ринку та збереження національного суверенітету. І керівництво ЄС готове піти на певні поступки Лондону, пише Юлія Загоруйко в своєму матеріалі для ZN.UA.

Детальніше про інтереси Лондона, Брюсселя та Вашингтона в ситуації, що склалася, настроях британського суспільства та переговорах про умови збереження Великобританією членства в ЄС читайте в статті Юлії Загоруйко Чи покине Британія Євросоюз? у свіжому номері тижневика "Дзеркало тижня. Україна".