UA / RU
Підтримати ZN.ua

Турецькі адвокати прагнуть подати позов до МКС проти прем’єра Ізраїлю

Відповідну заяву передали в Мін’юст Туреччини.

Кілька турецьких адвокатів у вівторок, 14 листопада, звернулися до Міністерства юстиції своєї країни із 23-сторінковою судовою заявою проти прем’єр-міністра Ізраїлю Біньяміна Нетаньяху та інших людей, яку прагнуть передати до Міжнародного кримінального суду. Політика звинувачують у вчиненні геноциду та воєнних злочинів на тлі війни ЦАХАЛу проти терористичного угруповання ХАМАС, про що написав один із ініціаторів позову в соцмережі X.

Адвокати висловили впевненість, що Мін’юст Туреччини виконає їхнє прохання, і підтримали палестинців. Юристи планують стежити за цією справою, у тому числі за потенційним розслідуванням МКС. 

Читайте також: Ердоган скасував поїздку до Ізраїлю та назвав ХАМАС "визволителями"

Водночас, як передає CNN Turk, кримінальну скаргу проти Нетаньяху до Міністерства юстиції спрямувала головна прокуратура Стамбула, аби притягнути його до відповідальності за "злочин геноциду" в межах Міжнародного кримінального суду в Гаазі.

Напередодні Туреччина відкликала свого посла в Ізраїлі, посилаючись на "гуманітарну трагедію" в Газі та "відмову Ізраїлю на заклики до припинення вогню". До цього президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган виступив на мітингу в Стамбулі на підтримку Палестини, де назвав Ізраїль "окупантом" та "воєнним злочинцем", а також звинуватив Захід у кровопролитті в Секторі Гази