UA / RU
Підтримати ZN.ua

Туреччина заявляє, що продовжить геологічну розвідку біля Кіпру попри санкції ЄС

ЄС сьогодні запровадив санкції проти Туреччини через буріння кіпрського шельфу.

Обмежувальні заходи ЄС проти Туреччини не вплинуть на її рішення й далі проводити геологічну розвідку поблизу узбережжя Кіпру. Про це у вівторок, 16 липня, заявили в міністерстві закордонних справ Туреччини, повідомляє агентство Reuters.

"Рішення ЄС жодним чином не вплине на рішучість нашої країни продовжити нафтогазову діяльність у Східному Середземномор'ї", - вказано у заяві МЗС Туреччини.

Анкара також закидає Євросоюзу "упередженість" у питанні Кіпру, адже у рішеннях організації ігноруються турки-кіпріоти.

Напередодні міністри закордонних справ країн Євросоюзу ухвалили обмежувальні заходи у відповідь на дії Туреччини з розвідування газових та нафтових покладів і буріння поблизу узбережжя Кіпру. В оприлюдненому тексті рішення зазначається, що йдеться, зокрема, про скорочення фінансових виплат Євросоюзу Туреччині та припинення переговорів щодо угоди про авіасполучення.

Як зазначається у рішенні ЄС, якщо Туреччина не змінить своєї поведінки, Євросоюз може вдатися й до інших штрафних заходів, зокрема, до санкцій щодо залучених до робіт з буріння підприємств чи окремих осіб.

На шельфі у виключній економічній зоні Кіпру знаходяться великі поклади нафти і газу. Туреччина багато років оскаржує кордони цієї зони.

У травні Туреччина направила в район шельфу бурове судно для проведення геолого-розвідувальних робіт, заявивши, що вони триватимуть чотири місяці. Незважаючи на подальші заклики ЄС і США відмовитися від буріння, на початку липня Анкара надіслала в регіон ще одне судно.

Про підготовку санкцій учасники саміту ЄС попереджали ще 20 червня.