UA / RU
Підтримати ZN.ua

Туреччина не дасть згоди на вступ Швеції та Фінляндії до НАТО - Ердоган

Гельсінкі і Стокгольмом не було зроблено кроків для зняття занепокоєння Анкари, вважає президент Туреччини.  

Незважаючи на переговори Туреччини, що відбулися цього тижня, з представниками Швеції та Фінляндії, турецький президент Реджеп Тайіп Ердоган, як і раніше, відмовляється дати згоду на розширення НАТО.

Поки він стоїть на чолі турецької держави, Анкара "не може сказати "так" вступу до НАТО країн, які підтримують терор", - цитує Ердогана газета Hürriyet.

За його словами, переговори з Гельсінкі і Стокгольмом, які відбулися 25 травня, "не пройшли на очікуваному рівні" - країни не зробили необхідних владою Туреччини кроків у боротьбі з тероризмом. "Вони не відверті і не чесні", - додав президент Туреччини, говорячи про фінську та шведську владу.

Читайте також: Генсек НАТО вважає, що струбованість Туреччини потрібно врахувати при прийомі в альянс Фінляндії й Швеції

Раніше влада Туреччини прогнозувала позитивний результат переговорів з представниками Фінляндії та Швеції.

Туреччина в даний час є єдиним членом НАТО, що відкрито блокує початок процесу вступу Фінляндії та Швеції до Північноатлантичного альянсу.

Ердоган звинуватив Швецію і Фінляндію в приховуванні членів сепаратистської бойової Робочої партії Курдистану (РПК), і прихильників священнослужителя Фетхуллаха Гюлена, який базується в США, якого Туреччина звинувачує в організації спроби державного перевороту в 2016 році. РПК була визнана терористичною організацією в Туреччині, США та ЄС.

Швеція та Фінляндія приїдуть на саміт НАТО у Мадриді 29-30 червня як гості. Але вони зможуть отримати ключі, якщо знайдуть компроміс із Туреччиною за місяць, що залишився.

Прийняття нових членів має бути одностайно схвалено всіма державами, що входять до НАТО.