UA / RU
Підтримати ZN.ua

Туреччина лавірує між Заходом і Росією — експерт

Ті самі країни часто стають джерелом прямої або непрямої загрози національній безпеці Туреччини.

Початковий розклад на гральному полі, на якому турецький президент Реджеп Ердоган має зіграти вирішальну партію, видається дуже непростим.
З одного боку - союзники Туреччини по міжнародній антитерористичній коаліції та партнери по НАТО, які мали би підсилювати її обороноздатність, виступаючи єдиним фронтом у боротьбі з тероризмом і захищаючи її кордони як свої на основі принципів колективної оборони. Натомість, як показує практика, ті самі країни часто стають джерелом прямої або непрямої загрози національній безпеці Туреччини.

Про це у своїй статті для DT.UA пише Євгенія Габер, заступник директора Дипломатичної академії України ім. Г. Удовенка. За її словами, з нещодавніх прикладів "партнерських" кроків, розцінених в Анкарі як відверто ворожі, можна згадати удари сил МАК по об'єктах Аль-Каїди в Ідлібі, що спровокували різке погіршення гуманітарної ситуації в регіоні; "відмову" поставляти НАТОвські "Патріоти" до Туреччини та призупинення її участи в програмі винищувачів F-35 - аж до остаточного виключення з проєкту; масштабну військово-технічну допомогу та логістичну підтримку США курдських формувань PYD/YPG, оголошених у Туреччині терористичною організацією, і сирійської філії Робітничої партії Курдистану.

"Нарешті, "приєднання" США до "антитурецького", з погляду Анкари, тристороннього пакту Греції, Ізраїлю та Кіпру в Східному Середземномор'ї, до якого, до всього іншого, дедалі більший інтерес проявляє ще й недружній режим Сісі в Єгипті, - зазначає експерт. - З іншого боку, не менш складні відносини в Туреччини ще з одним "стратегічним партнером" - Росією, яка готова в будь-який момент змінити милість на гнів, а захисну парасольку С-400 - на крилаті ракети "Іскандер". Пікантности ситуації додає і той факт, що переговори про поглиблення військово-технічного співробітництва з Москвою проходять на тлі продовження наступу російсько-сирійських сил у безпосередній близькості від південних кордонів Туреччини".

Детальніше про проблеми Туреччини читайте у статті Євгенії Габер "Великий турецький пасьянс" у тижневику "Дзеркало тижня. Україна".