UA / RU
Підтримати ZN.ua

Трасс назвала ім'я нового короля Великої Британії

Принц Чарльз – син королеви Єлизавети II та перший у списку претендентів на престол.

Принц Чарльз, який успадкує британський престол після смерті матері, королеви Єлизавети II, буде правити під ім'ям Карл III, повідомила прем'єр-міністр Елізабет Трасс.

Чарльз міг вибрати собі інше ім'я, але, як і Єлизавета свого часу, вважав за краще залишити власне.

«Боже, бережи короля», - сказала Трасс, виступаючи зі зверненням. Таким чином, девіз і перший рядок гімну Великої Британії «Боже, бережи королеву», що звучав над Британією 70 років, зазвучав по-новому.

«Смерть моєї улюбленої матері, Її Величності Королеви, – це момент найбільшої смутку для мене та всіх членів моєї родини. Ми глибоко сумуємо про кончину найдорожчої правительки і улюбленої матері», - йдеться у першій заяві монарха.

Коронація Чарльза пройде у п'ятницю, 9 вересня.

Принц Чарльз є старшим сином покійної королеви, тож був першим у списку претендентів на британський королівський престол. Титул принца Уельського Чарльз отримав у 1958 році.

Принц Чарльз народився у Букінгемському палаці 14 листопада 1948 року. Його повне ім’я звучить як Чарльз-Філіп-Артур-Джордж. Майбутній король здобував освіту у школі та гімназії, після чого вступив до Кембриджського університету, де отримав диплом бакалавра мистецтв. Упродовж 1971-1976 рокі Чарльз служив у Королівських військово-повітряних силах і Королівському флоті.

У 1981 році Чарльз одружився із Леді Діаною Спенсер. У цьому шлюбі народилися двоє дітей: принц Вільям та принц Гаррі. У 1996 році Чарльз та Діана розлучилися, а за рік принцеса Уельська загинула в автокатастрофі. У 2005 році принц Чарльз одружився вдруге на Каміллі Паркер Боулз, яка є королевою-консортом, тобто, дружиною панівного короля.

Чарльз є патроном, президентом і членом понад 400 благодійних організацій, які опікуються проблемами екології. У 1976 році заснував The Prince's Trust та активно спонсорує The Prince's Charities. Принц Чарльз є автором та співавтором багатьох книг.

Читайте також: The Guardian: Що буде, якщо королева Єлизавета II помре?

Принц Чарльз засудив повномасштабне вторгнення Росії в Україну та висловив підтримку українцям, які чинять спротив агресору. Зазвичай члени британської королівської родини не висловлюються щодо політичних питань та тримають нейтралітет. «Ми солідарні з усіма, хто чинить опір жорсткій агресії. Це – атака на демократію, на відкрите суспільство, на саму свободу»., - сказав він.