UA / RU
Підтримати ZN.ua

Трампа попередили про можливість програти вибори через його расистську риторику – Axios

Навіть лояльні союзники визнають, що такі заяви можуть перешкодити йому виграти вибори.

Близькі союзники президента США Дональда Трампа, включаючи декількох високопоставлених чиновників Білого дому, в приватному порядку висловили стурбованість тим, що його риторика у відповідь на заворушення в Міннеаполісі завдасть йому шкоди двома групами виборців і через це він може програти вибори президента у листопаді, пише видання Axios.

Союзники Трампа сказали, що від нього можуть відвернутися незалежні та жінки, які живуть у передмістях. Цим групам, згідно з опитуваннями, не подобається тон Трампа, навіть якщо їм подобаються частина його політики.

Один радник сказав, що вони вважають це найгіршим моментом президента з часів Шарлоттсвілля.

Високопоставлений чиновник Білого дому, якому, зазвичай, подобається, коли Трамп займає тверді позиції у сфері правопорядку, назвав твіт "дурним". У цьому твіті Трамп використовував жорстоку фразу з расистською історією, висхідною до жорстокості поліції щодо темношкірих у 1960-х роках: "Коли починаються грабунки, починається стрілянина".

....These THUGS are dishonoring the memory of George Floyd, and I won't let that happen. Just spoke to Governor Tim Walz and told him that the Military is with him all the way. Any difficulty and we will assume control but, when the looting starts, the shooting starts. Thank you!

- Donald J. Trump (@realDonaldTrump) May 29, 2020

Зазначимо, що цей твіт порушує правила Твіттера щодо прославляння насильства. Однак Твіттер вирішив, що його варто залишити доступним в інтересах громадськості.

Раніше повідомлялося, що республіканці ризикують втратити Сенат через реакції Трампа на коронавірус. Сьогодні у них 53 крісла зі ста.

Читайте також: Китай, де мільйони уйгурів насильно живуть в концтаборах, звинуватив США в "хронічній хворобі" расизму

Вбивство темношкірого спровокувало масові протести і заворушення США. Демонстрації переросли в зіткнення з поліцією. У ніч на п'ятницю 29 травня учасники протестів підпалили будівлю відділення поліції в Міннеаполісі. Влада штату в цілях безпеки попросили надіслати підрозділи Національної гвардії. 30 травня поліція Міннеаполіса заарештувала понад 50 учасників протестів.

У неділю 31 травня в 25 містах 16 штатів США ввели комендантську годину, в тому числі і у Вашингтоні. Вперше за 28 років у США до придушення протестів залучили військових. Сьогодні екс-радник Обами Сьюзан Райс заявила про причетність Росії до заворушень у США. За її словами, у масових акціях беруть участь як мирні протестувальники, так і екстремісти. Вона допустила, що Росія може підбурювати останніх за допомогою соцмереж і "яким чином" фінансувати заворушення.