UA / RU
Підтримати ZN.ua

Трамп візьме участь в паризькій конференції щодо Лівану

Франція скликає паризьку конференцію для надання допомоги зруйнованому вибухами Бейруту.

Президент США Дональд Трамп по телефону повідомив своєму ліванському колезі Мішелю Ауну, що він візьме участь в конференції в Парижі, яку президент Франції Еммануель Макрон скликав для підтримки Лівану і надання допомоги, повідомив президентський офіс Лівану, передає Reuters.

Трамп висловив співчуття і підтвердив, що Вашингтон буде підтримувати Ліван і направить Лівану термінову допомогу, йдеться в заяві.

У четвер Макрон відвідав ліванську столицю і прогулявся зруйнованими вулицями і будівлями. Він сказав, що організовує міжнародну конференцію з надання допомоги ліванському народу. Макрон пообіцяв, що допомога не піде в «корумповані руки», оскільки сотні протестувальників закликали його не мати справи з урядом Лівану.

Ліванська політична еліта довгий час вважалася корумпованою в зв'язку з тим, що держава не здатна надавати основні послуги і задовольняти потреби ліванських громадян.

Інтерпол також заявив в п'ятницю про намір направити групу до Лівану для надання допомоги в реагуванні на надзвичайні ситуації та розслідування вибухів в Бейруті, в результаті яких загинуло понад 150 осіб, понад 5000 отримали поранення і безліч залишились без домівок.

Трамп одним з перших назвав вибухи в Бейруті навмисною атакою. Влада Лівану також не виключає зовнішнє втручання.

У минулий вівторок в результаті численних вибухів в порту Бейрута були зруйновані будівлі і значна частина столиці. Офіційні особи Лівану повідомили, що на складі зберігалося 2750 тонн нітрату амонію. Причина вибухів до цих пір не з'ясована, і ліванська влада почала розслідування. Однак президент Лівану Мішель Аун заявив в п'ятницю, що міжнародне розслідування порушить суверенітет Лівану, відкинувши спроби інтернаціоналізувати зусилля.

Жителі Лівану закликали до міжнародного розслідування, ставлячи під сумнів прозорість будь-якої роботи уряду або установ.

Детальніше про трагедію в Лівані та її наслідки для економіки країни читайте в статті Марини Гримич "Бейрутський кратер" на сайті ZN.UA.